Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

"U kiparskom studiju s Augustinčićem" - projektna nastava ŠUDIGO-a

[Galerija Antuna Augustinčića] 20.10.2017. - 27.10.2017.

U petak 20. 10. 2017. učenici završnog razreda smjera industrijski dizajner u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, uz vodstvo svojih profesora dr. art. Mirjane Smolić i Nikole Sinkovića posjetili su Galeriju Antuna Augustinčića i Studio Galerije Antuna Augustinćića, i odradili prvi dio terenske nastave iz stručnih predmeta Materijali i procesi oblikovanja i Projektiranje.

Suradnja Muzeja hrvatskog zagorja i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka rezultirala je terenskom nastavom koja se pokazala kao primjer odlične prakse koja spaja umjetnosti i nastavu. Obilaskom kroz stalni postav Galerije Antuna Augustinčića uz vodstvo Mateje Babić učenici su upoznali kojom se tematikom Augustinčić najviše bavio i koje je materijale koristio u izradi svojih skulptura. Posebna pažnja bila je usmjerena na oblikovanje glave i torza, kao i različitost materijala.

Obilazeći Studio Galerije Antuna Augustinčića učenicima su predstavljene prostorije za povremene izložbe, multimedijalna dvorana, muzejski depo, restauratorska, stolarska, fotografska radionica i prostor za radionice modeliranja. Posebnu pozornost privlačili su interaktivni kiosci na kojima su uz igru i kvizove mogli provjeriti svoje znanje i još ponešto naučiti. Nakon obilaska Studija inspirirani viđenim, učenici su odradili praktičnu nastavu modeliranja glave u glini prema predlošku Augustinčićevog portreta slikara Ismeta Mujezinovića.

Nastavak terenske nastave održat će se u petak 27. 10. 2017 u prostoru Studija GAA. Koristeći videoteku GAA učenicima ćemo pokazati edukativnu filmsku projekciju „ Kiparske tehnike“ koja će ih još bolje upoznati s obradom i oblikovanjem skulpture. Učenici će se upoznati s anatomijom ljudskog tijela promatrajući Augustinčićevu skulpturu torza koja će im ujedno služiti kao predložak za modeliranje u glini. Gotove skulpture fotografirat će u našem foto studiju koristeći profesionalnu opremu, a rezultate dobivene tijekom trajanja terenske nastave u Galeriji i Studiju Galerije A.A zaokružit ćemo jednodnevnom izložbom.