Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Čez korizmu do Vuzma - korizmeno-uskrsna manifestacija

[Muzej seljačkih buna] 05.04.2014.

U subotu 5.4. u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici održana je korizmeno-uskrsna manifestacija Čez korizmu do Vuzma. Program je započeo u 15 sati otvorenjem izložbe Sveti križ u galeriji muzeja. Središnji motiv izložbe bio je križ napravljen od perušine. Bile su izložene i slike - ručni vez koje pripadaju ručnom vezu nastalom po crtežu. Rađene su ukrasnim bodom lančićem i dreticom, pečkim vezom i križić bodom. Na izložbi su bili izloženi i ručnici, plahte i stolnjaci stari od 10 do 150 godina.

Program se nastavio radionicom Kak su se negda delale pisanice. Radionicu je vodila prof. Božena Lacković. Pisanice su rađene na najstariji način, ukrašavale su se voskom i bojale u lukovini. Ukrašavane su motivima iz gornjostubičkoga kraja.

U umjetničkom programu nastupila je etnografsko-folklorna grupa iz osnovne škole Matija Gubec s prikazom korizmeno-uskrsnih običaja i tradicijskih igri „Deca se igraju“, mlađa folklorna grupa iz Dječjeg vrtića Bubamara iz Donje Stubice s „Proljetno-uskrsnim igricama i brojalicama“, vokalisti „sv. Jurja“ i ženska vokalna grupa „Jurjevke“ iz Gornje Stubice, „KUD sv. Ivana Krstitelja“ iz Martinca Orehovečkog i udruga „Igrišće“ s igrokazom Sveti Vuzem. Posjetitelji su u programu saznali koji su korizmeni i uskrsni običaji bili živi nekada, a danas više nisu. Program je vodila Biserka Postružin.

Na kraju je odabran najljepši uskrsni stol. U komisiji je bilo 5 članova - predsjednik ceha ugostitelja Zdravko Klanjčić, predstavnica gornjostubičkoga KUD-a Petrović Ana, ispred udruge organizatora Marija Labaš, voditeljica muzeja Vlatka Maligec Filipčić i zamjenik načelnika Vladimir Škvorc. Ocjenjivalo se ocjenama od 1 do 5. Najviše se moglo osvojiti 200 bodova. Ocjenjivalo se po elementima najizvornije, najstarije - stolnjak, pribor za jelo i posuđe, pisanice i hrana, te izgled - stola, pribora ze jelo i posuđa, pisanica i hrane. Hrana koja se nekada nosila na blagoslov i bila je na uskrsnom stolu je gibanica, vrtanji, domaći kruh, bucek odnosno malo jači gazdi imali su za Uskrs i šunku, pisanice i luk. Najljepšim stolom proglašen je stol Hrvatske udruge žena iz Huma Stubičkog iz Gornje Stubice s dobivenih 188 bodova, drugi odabrani najljepši uskrsni stol je stol Eko-grupe osnovne škole iz Konjščine sa 187 boda, a treći odabrani uskrsni stol je stol Ženske inicijative HNS-a iz Radoboja sa dobivenih 186 bodova. Najmanji broj dobivenih bodova bio je uskrsni stol sa 147 boda. Ukupno se natjecalo 14 izlagača uskrsnih stolova s područja Krapinsko-zagorske županije.