Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

„Piknikom kod Veronikinog Ivana“ obilježeni Dani EU baštine

[Dvor Veliki Tabor] 23.09.2018.

Mala kapela velikoga značenja bila je cilj edukativno-zabavno-gastronomskog susreta djece i odraslih, stručnjaka i laika, na brijegu u Ivaniću Miljanskom, na prvi dan jeseni 23. rujna 2018. godine.
Naime, u Dvoru Veliki Tabor odlučili su obilježiti Dane EU baštine tako što su poveli zainteresirane članove lokalne zajednice do kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom i tamo ih upoznali s nevjerojatnom važnošću te crkvice za desinićki kraj, za općinu Zagorska Sela i za povijest vezanu uz Veroniku Desinićku i grofove Celjske!
Pozivu se odazvalo nekoliko zainteresiranih članova lokalne zajednice i desetak djece iz OŠ Đure Prejca iz Desinića, te PŠ Vinagora, predvođenih učiteljicom – mentoricom Božicom Mandić koja je temu i ovaj stručni izlet uključila u školski kurikulum, pa se, i na taj način, pridružila ostvarivanju ciljeva Europske godine kulturne baštine, a koji podrazumijevaju:
• Poticanje građana na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe;
• Slavljenje, razumijevanje i zaštitu njezine jedinstvene vrijednosti;
• Te promišljanju o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima.

Tematski stručni obilazak, predavanje i piknik kod kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom bili su organizirani od strane Dvora Veliki Tabor, a u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, općinama Desinić i Zagorska sela, TZ područja Desinić, Kumrovec i Zagorska sela i vlč. Milanom Juranićem, župnikom župe Zagorska sela na čijem se području kapela nalazi.
Zašto je ta mala crkvica toliko bitna?
O tome su okupljenima govorile mag. etnologije Kristina Pavlović, muzejska pedagoginja u Dvoru Veliki Tabor i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, povjesničarka Nadica Jagarčec.
Kasnogotička kapela sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom, koju je u spomen na svoju ženu Veroniku Desinićku i pozakonjenje sina Ivana (Johannes de Cilia) dao sredinom 15. stoljeća sagraditi Fridrik II. Celjski, oslikana je vrijednim zidnim slikama koje posredno, preko biblijskih scena, pričaju njihovu nesretnu ljubavnu priču. Taj zidni oslik otkriven je tek pred desetak godina kada je Hrvatski restauratorski zavod izveo obnovu kapele, a o tome imaju li zidne slike u crkvi sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom i skriveno značenje pisao je konzervator-restaurator savjetnik, Ivan Srša.
S obzirom da je u Hrvatskome zagorju usmena predaja o Veroniki Desinićkoj (koja se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH) dobro poznata, a činjenica da u jednoj maloj crkvici ta predaja dobiva svoje utemeljenje – gotovo nepoznata, djelatnici Dvora Veliki Tabor odlučili su, stoga, lokalnu zajednicu na privlačan, zanimljiv, inkluzivan i prosvjetljujući način upoznati s još jednom velikom vrijednosti koju imaju u svojoj sredini.
Nakon okupljanja kod Velikog Tabora cijela se grupica pješice uputila do kapele. Tamo je bilo održano stručno, ali prilagođeno predavanje o obnovi i značenju zidnih slika, a potom su sudionici rasprostrli dekice i u prirodi s divnim pogledom održali piknik uživajući u delicijama iz svojih košarica, te odličnoj bučnici koju je donirao restoran Grešna Gorica i ukusnim sušenim sirevima PG-a Kajba iz Miljane.