Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

12. Tabor film festival

[Dvor Veliki Tabor] 10.06.2014. - 15.06.2014.

Filmsko hodočašće 12. Tabor film festivala počinje u Mariji Bistrici

Od 10. do 15. lipnja održat će se dvanaesti po redu Tabor film festival, koji se ove godine odvija na čak tri lokacije u Hrvatskom zagorju

Pravu šetnju ljepotama Hrvatskog Zagorja nudi ovogodišnji, dvanaesti po redu Tabor film festival, međunarodni festival krakometražnog filma. Iako se prošle godine festival napokon vratio u svoje matično okrilje – dvorac Veliki Tabor u Desiniću, nomadske navike ali i želja organizatora da filmove tijekom radnog tjedna spusti s brega i tako dovede što bliže raznovrsnoj publici, dovele su do odluke da dvanaesto izdanje na svoju festivalsku topografsku kartu ucrta čak tri lokacije.

Izbor za svečano otvorenje pao je na grad Mariju Bistricu, koja će Tabor film festival ugostiti na Trgu Ivana Pavla II., jednom od najljepših i najreprezentativnijih gradskih trgova u Zagorju. Grad poznat po vjerskom hodočašću tako će 10. lipnja prihvatiti hodočasnike sedme umjetnosti te zaživjeti u ponešto drugačijoj atmosferi.

Nakon otvorenja u sljedećim će se danima filmski programi preseliti u Zabok, gdje se nalazi i jedina kino dvorana u županiji, koja je nedavno obnovljena i digitalizirana, dok je vikend rezerviran za povratak u dvorac Veliki Tabor u Desiniću. Ponovo će se otvoriti vrata Kina Rustice i Kina Tabor Varoš, gdje će se održavati bogat filmski i glazbeni program koji će u tri dana vikenda trajati do duboko u noć.

Raznovrsnih filmskih programa neće nedostajati, pa pored filmova u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, festival u svojem uobičajenom predstavljanju stranih kinematografija donosi filmove iz Bugarske, Estonije i Kosova, a u suradnji s domaćim i europskim filmskim institucijama i festivalima gledateljima će ponovo biti prikazano najbolje od najboljeg u formi kratkog metra.

Naglasimo i to da organizatori ovogodišnjeg Tabor Film Festivala pripremaju programska iznenađenja za svoju publiku, pa će festivalski vikend u dvorcu biti pravi praznik ne samo za oči gladne dobrih filmova, već i za najistančanija nepca koja će u Noći filmova biti u prilici isprobati delicije najboljih zagorskih chefova kuhinje, dok će uši žedne dobrog zvuka razveseliti novi glazbeno-filmski program Sound&Vision te koncert Jozefa Van Wissema, poznatog nizozemskog kantautora i skadatelja glazbe za film Jima Jarmuscha „Samo ljubavnici preživljavaju“.