Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

31. Zagorska svadba

[Muzej "Staro selo"] 12.09.2014. - 13.09.2014.

U ambijentu očuvanog zagorskog sela sa kraj 19. stoljeća, u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec, u organizaciji Općine Kumrovec-TZ područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela i Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, 13.09.2014. održala se 31. tradicionalna manifestacija Zagorska svadba. Tog dana posjetitelji Muzeja „Staro selo“ Kumrovec , od ranih jutarnjih sati uživali su u prikazima tradicijskih obrta. Živim slikama obrtnika u stalnim muzejskim postavima te predstavljanjem Udruge vinara Grozd iz Kumrovca i kumrovečke školske zadruge Božićnica stvorio se doživljaj načina života u Hrvatskom zagorju na kraju 19. i početkom 20. stoljeća.

Tradicionalni prikaz svadbenih običaja najavio je nastup KUD-a Gornja Stubica koji je posjetiteljima prikazao pjesme i plesove Hrvatskog zagorja kao i tradicijsku zagorsku nošnju koja je bila karakteristična i za odijevanje svatova prilikom održavanja svadbenog veselja. Izvorne svadbene običaje, karakteristične za područje sutlanskog kraja prikazala je Etno udruga Zipka iz Kumrovca. Tako su posjetitelji mogli uživati u prošnji mladenka, upoznati se sa zarukama te sa običajima u kući mladenca kao što su posjeti maškara i slično. Tijekom trajanja programa uživalo se u starim svadbenim pjesmama koje su se pjevala po unaprijed znanom redu svadbenog slavlja.

Manifestaciju su podržali uvaženi i dragi nam gosti: Dunja Špoljar-saborska zastupnica,Rašeljka Bilić-predstavnica MK RH, Snježana Španjol-pomoćnica ministra poljoprivrede, mr.sc. Jasna Petek-zamjenica župana te mr.sc. Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.

Tekst: Tatjana Brlek
Fotografije: Tatjana Brlek i Kristijan Bezjak