Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

4. Korizmeno-uskrsna manifestacija „Čez korizmu do Vuzma“

[Muzej seljačkih buna] 02.04.2017.

U nedjelju 2.4. održana je 4. korizmeno-uskrsna manifestacija „čez korizmu do Vuzma“ koja se održava u prostoru Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici. U 14 sati počelo je predstavljanje 16 izlagača s područja Krapinsko-zagorske županije koji su izlagali tradicijske uskrsne stolove, pisanice ukrašene na tradicijski način i pisanice ukrašene novijim modernim tehnikama te korizmeno-uskrsne suvenire ručno izrađene od prirodnih domaćih materijala. Stolove su razgledali i voditeljica marketinga Muzeja Martina Ebner i direktorica turističe zajednice područja Donje Stubice i Gornje Stubice, g. Kornelija Vnučec.
U 15 sati otvorena je izložba ručnih radova Zadruge OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice- sekcije Vezilje. Djeca osnovne škole od prvog do četvrtog razreda s prof. Snježanom Glogač izložili su izvezene na domaćem platnu ručnike, torbice, ukrasne vrećice, nakit,slike i dr. Prof. Snježana upoznala je prisutne s ručnim radovima i radom sekcije Vezilja, a rad školske zadruge predstavila je ravnateljica osnovne škole, prof. Sanja Knezić. Riječi pozdrava uputili su općinski načelnik, g. Jasmin Krizmanić i zamjenik načelnika g. Vladimir Škvorc.
U 15.15. otvorena je radionica Pletena košara koju je održala Udruga žena Hum Stubički.
Predsjednica udruge upoznala je prisutne s nastojanjima udruge da očuvaju od zaborava i propadanja ovaj stari zanat, izradom pletenih košara. Želja nam je da na ovim radionicama pletenja košari koje se održavaju svake godine na našoj manifestaciji što više ljudi nauči plesti košare kako bi one uvozne košare na policama naših dućana uskoro zamjenile naše domaće pletene košare.
U 15.20. min otvorene su radionice izrade pisanica koju je vodilag. Sandra Suman i radionicu Korizmeno-uskrsnog suvenira koju su vodile tete iz dječjeg vrtića Bubamra iz Donje Stubice, a izrađivali su se pilići od vune.
Umjetnički program počeo je u 16 sati nastupom prof. Marine Pakelj i dječjim zborom OŠ Matija Gubec iz Gornje Stubice, te tamburaškim orkestrom KUD-a Matija Gubec iz Gornje Stubice i g. Višnje Škudar. Umjetnički program donio je dašak duhovnog bogatstva korizmenog vremena, te prikaz boli, patnje i žalosti. Čitali su se i prigodni tekstovi korizmene tematike koje je pripremila Molitvena zajednica Srce Isusovo.Program je vodila g. Biserka Postružin.
Tradicijske igre i običaje vremena u kojem se nalazimo prikazale su dječja folklorna grupa dječjeg vrtića Bubamara iz Donje Stubice, dječja folklorna grupa KUD-a Matija Gubec iz Gornje Stubice i dječja folklorna grupa Tičeki iz KUD-a Stubica iz Donje Stubice.
Reviju „Zagorska tradicija odijevanja danas“ održao je Oroslavski vez iz Oroslavja. Kroz reviju Oroslavski vez je prezentirao kako se mogu dijelovi starih narodnih nošnji poput suknji i bluzi preurediti i prilagoditi današnjem načinu odijevanja, bluze od starinskog materijala dizajnirane na moderan način, ukrašene tradicijskim motivima koje se mogu nositi u svečanim prilikama ili napravljene da se mogu nositi svaki dan uz traperice. Prikazane su i ljetne bluzice od domaćeg platna bez rukava koje se mogu nositi uz suknje ili uz hlače, ženske torbice od domaćeg materijala, ali krojene i dizajnirane kako za razne svečanosti, tako i one za svaki dan od većih pa do manjih veličina. Lijepe su bile i pregače koje su bile jednobojne raznih boja i šarene prilagođene današnjem modernom vremenu odijevanja. Ova revija bila je sjajan primjer kako se od domaćeg platna mogu iskrojiti moderni odjevni predmeti ukrašeni na zagorski tradicijski način samo je potrebna mašta, volja i kreativnost. Hvala im na trudu i nastojanju da zagorsku tradiciju odijavanja očuvaju u ovom našem današnjem vremenu gdje prevladavaju odjevni predmeti od raznih umjetnih materijala.
Na kraju manifestacije održane su tradicijske igre u kojima su se natjecali izlagači. U prvoj tradicijskoj igri Tuckanje s jajima pobijadile je Sandra Suman, a u igri nošenja jaja na žlici pobijedila je Udruga žena Hum Stubički. Sponzori nagrada su bili Restoran Puntar iz Gornje Stubice i Terme Jezerčica iz Donje Stubice. Svim izlagačima dodijeljenja su Priznanja za očuvanje zagorske kulturne tradicije i očuvanje i promicanje korizmeno-uskrsnih običaja.
Hvala svim sponzorima, medijskim pokroviteljima, izlagačima i svima koji su sudjelovali u programu i radionicama.