Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

5. Dani jabuka u Dvoru Veliki Tabor - Desinić

[Dvor Veliki Tabor] 20.10.2017. - 22.10.2017.

Od 20. do 22. listopada u Dvoru Veliki Tabor održani 5. Dani Jabuka

Ispod VelikogaTabora sadit će se jabuke

Božićnica, kanada i bjelićnik samo su neke od starih sorti jabuka koje su bile determinirane i izložene u Rustikalnoj dvorani Dvora Veliki Tabor gdje se prošlog vikenda održala jubilarna, peta po redu, manifestacija Dani jabuka. Osim izložbe starih sorata jabuka, na 20-ak štandova posjetitelji su mogli kušati razne jabučne delicije, ali i domaće proizvode OPG-ova.
Prema riječima desinićkog načelnika, Zvonka Škreblina, manifestacija svake godine izaziva sve veći interes. Treću godinu zaredom u organizaciju se uključila Krapinsko – zagorska županija, kao i Ministarstvo poljoprivrede, a bili su nazočni i gosti iz slovenskog Kozjanskog Parka, gdje se ovakva priredba održava već 18 godina. Gosti iz Slovenije održali su i predavanje na temu dopunske proizvodnje na poljoprivrednim domaćinstvima.
Važan dio manifestacija bila su predavanja Savjetodavne službe Krapinsko – zagorske županije na temu “Mogućnosti zaštite od mraza u voćnjaku“, “Korisni kukci u voćnjaku“ i “Fotoselektivne mreže“, pa je u Velikom Taboru bio i ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek.
Krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar čestitao je organizatorima, Općini Desinić, i istaknuo: “Drago mi je vidjeti da ste uspjeli spojiti ljepotu Velikog Tabora s ovom manifestacijom, čiji je cilj promocija zaštite jabuka. Na području županije već imamo nekoliko udruga koje su se u suradnji sa svojim jedinicama lokalne samouprave i Županijom upustile u zaštitu autohtonih sorata voća, između ostaloga, i jabuka. Ovdje u Desiniću smo konkretno dogovorili da će Krapinsko – zagorska županija otkupiti zemljište ispod dvorca i da ćemo zasaditi voćnjak autohtonih sorata voća, tako da će svi posjetitelji koji će doći u Veliki Tabor, moći prošetati, ući u voćnjak i ubrati domaću jabuku. Također, u Mjerama ruralnog razvoja za sljedeću godinu pripremili smo natječaj koji će biti vezan uz obnovu domaćih voćnjaka s autohtonim sortama. Želio bih da imamo sliku Zagorja kao nekad, gdje je uz svaku zagorsku hižu bio i jedan voćnjak.“
Osim u jabučnim delicijama, posjetitelji su mogli uživati i u bogatom kulturno – umjetničkom programu u kojem su sudjelovali Pjevački zbor “Đuro Prejac“ iz Desinića, KUD Horvatska, Desinićke mažoretkinje, Dom Bidružica i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.
5. Dani jabuka bili su prigoda koju je iskoristila Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela i dodijelila nagrade za najbolje uređeni štand, najbolji novi i najbolji tradicionalni kolač od jabuka, a proglašeni su i pobjednici natječaja “Lepe naše rožice“, u sklopu kojeg se biraju najljepše uređene okućnice.
Najljepše uređeni štand imao je KUD „Horvatska“ iz Velike Horvatske, najfiniji novi kolač od jabuka, tortu s jabučnim ružicama, ispekli su u desinićkom Dječjem vrtiću Tratinčica, a najbolji tradicionalni kolač, pitu od jabuka, napravila su djeca iz Područne škole Horvatska.