Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

5. rođendan Muzeja krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca] 27.02.2015.

U petak, 27. veljače 2015. godine svečano je obilježena 5. obljetnica rada Muzeja krapinskih neandertalaca (2010.-2015.) uz 150 uzvanika. Muzej je u proteklih pet godina posjetilo više od 500.000 posjetitelja, što je svakako rekordna brojka u hrvatskoj muzejskoj praksi. Izuzetan spoj arhitekture, moderne tehnologije, interaktivnih elemenata i zanimljive muzejske priče ovom su muzeju donijele zavidne rezultate. MKN je dobitnik petnaestak inozemnih i tuzemnih nagrada.

Ravnateljica MHZ Vlasta Krklec ukratko je predstavila brojne međunarodne projekte muzeja, iznimne edukativne programe i rezultate koje je muzej postigao od otvorenja za javnost 2010. godine.

Autori MKN održali su zanimljiva predavanja - Jakov Radovčić: Konstrukcije i destrukcije: znanja i neznanja o pračovjeku iz Krapine, te Željko Kovačić: Kako su nas označili u kojem je naglasio današnje probleme označavanja muzeja i lokaliteta putem turističke signalizacije i neprimjerene javne skulpture.

Posebne čestitke muzeju su uputili saborska zastupnica Dunja Špoljar, pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek i zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina.

Uz glazbeni program Rajka Suhodolčana i tamburaškog sastava „Vinski brati“ slavljeničku tortu razrezali su ravnateljica MHZ Vlasta Krklec i autori muzeja Jakov Radovčić i Željko Kovačić.