Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

BESPLATNE EDUKATIVNO-ZABAVNE RADIONICE POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA ZALJUBLJENIH

[Dvor Veliki Tabor] 18.02.2023. - 19.02.2023.

U Dvoru Veliki Tabor pripremili smo prikladne edukativno-zabavne radionice u povodu Valentinova i tjedna zaljubljenih! Ove subote i nedjelje, 18. i 19. veljače, posjetitelji će moći sudjelovati na dvjema radionicama koje će se oba navedena dana održavati od 11 do 15 sati.

Prva će radionica biti posvećena ključevima. Od izuma do današnjih dana oni su se koristili za otključavanje i zaključavanje vrata, ali su i štitili dragocjenosti u škrinjama, ormarima i ladicama te su takvi ključevi sastavni dio našeg muzejskog fundusa. Uza sve to, ključ se je oduvijek vezivao uz ljubav kao simbol otvaranja tj. otključavanja srca. Stoga će posjetitelji svih uzrasta, uz pomoć voditeljice radionice Andree Brlobuš, savladati izradu ključeva od gline, koje će potom moći ponijeti kućama.

Druga će radionica biti posvećena poznatoj ljubavnoj priči! Naravno, riječ je o usmenoj predaji o nesretnoj ljubavi niže plemkinje Veronike Desinićke i velikaša Fridrika II. Celjskog koja je kao nematerijalno kulturno dobro 2014. godine upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. U prvom dijelu radionice sudionike će s legendom, ali i njenom povijesnom pozadinom, upoznati voditeljica radionice Renata Dečman, koja će prisutnima ispričati i manje poznatu priču o tome kako je Veronika obranila Veliki Tabor od najezde turske vojske. U drugom dijelu radionice, posjetitelji će provjeriti usvojeno znanje rješavanjem kviza te radnih listića koji će se sastojati od raznih zadataka, pitanja, križaljki, labirinta te osmosmjerki.

Radionice su besplatne, a ulaz u Muzej naplaćuje se prema redovnom cjeniku.

Radujemo se Vašem dolasku!