Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Dani Dragutina Gorjanovića - Krambergera

[Muzej krapinskih neandertalaca] 01.10.2014. - 31.10.2014.

Tijekom listopada Muzej krapinskih neandertalaca je održavanjem raznovrsnih aktivnosti obilježio obljetnicu rođenja poznatog hrvatskog geologa i paleontologa Dragutina Gorjanovića – Krambergera. Uz brojne školske grupe koje su obišle stalni postav muzeja, radionice za djecu koje su se održavale svake subote, pa i na sam datum rođenja poznatog znanstvenika (25. listopada), u sklopu programa koji nosi naziv Dani Dragutina Gorjanovića – Krambergera ostvarena je vrijedna suradnja sa Srednjom školom Krapina i Osnovnom školom Ljudevit Gaj.

U Srednjoj školi Krapina održane su dvije prezentacije o Muzeju i Nalazištu, a učenici su upoznati s različitim događanjima i muzejskim programima u kojima mogu sudjelovati kroz cijelu godinu. Prezentacijom se učenike željelo potaknuti na doživljaj muzeja kao mjesta gdje mogu učiti i istraživati, ali koje nudi i brojne druge zanimljive sadržaje koje mogu posjetiti u svoje slobodno vrijeme, poput izložbi, promocija knjiga, inscenacija, glazbenih događanja i dr.

Za učenike Osnovne škole Ljudevit Gaj, u sklopu projekta „Gde su se vučili naši Krapineki“ organiziran je rad na terenu u okolici Muzeja gdje su djeca učila o osnovama geologije i paleontologije, tražeći fosile i minerale, uz korištenje geološkog alata. Također, u školskom prostoru je za učenike održana radionica u kojoj su mogli istraživati originalne fosile, minerale i replike lubanja neandertalaca te izrađivati njihove glinene modele. Uz realizirane aktivnosti, dogovoren je i nastavak suradnje s krapinskim školama, što je od velikog značenja za promociju Muzeja i Nalazišta među mladim generacijama, posebice onima koje odrastaju u njegovoj blizini.