Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Dobitnici prestižnih godišnjih europskih nagrada u muzejskoj struci – nagrada EMYA

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 18.05.2013.

Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja ujedno je i predsjednica Europskog muzejskog foruma (EMF) koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Na međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2013. održana je ceremonija dodjele nagrada EMYA – European Museum of the Year Award u Tongerenu, Belgija, u organizaciji Gallo Romeins muzeja, dobitnika te prestižne nagrade u 2011. godini.
Flamanska ministrica zaštite okoliša, prirode i kulture Joke Schauvliege i predsjednica EMF-a Horjan uručile su glavnu nagradu Europski muzej godine škotskom muzeju iz Glasgow-a - Riverside Museum: Scotland’s Museum of Transport and Travel. Znamenita skulptura Henry Moora „Egg“ provesti će slijedećih godinu dana na britanskom otočju. Svečana ceremonija održana je u veličanstvenoj gotičkoj bazilici Tongerena koji je jedan od najstarijih belgijskih gradova a uz veliki broj belgijskih i međunarodnih dužnosnika dodjeli je prisustvovalo oko 250 uzvanika i novinara.
Viceguverner provincije Limburg, Igor Philtjens istaknuo je kako čitava pokrajina ulaže znatna financijska sredstva u svoje muzeje što im se višestruko vraća kroz razvoj turizma i povećanje noćenja. Zahvalio je Europskom muzejskom forumu na fantastičnoj organizaciji ceremonije koje je privukla veliku medijsku pozornost.
Europski muzej forum dodijelio je još tri nagrade i četiri posebna priznanja muzejima koji pokazuju izvrsnost i inovativnost u pristupu publici i podizanju kvalitete. Između četrdeset kandidata koji su se takmičili u ovogodišnjem natječaju nagradu Kenneth Hudson osvojio je portugalski muzej Batalha's Municipal Community Museum, Damão e Diu – Batalha. Predsjednica fondacije Silletto Trust, Carol Jackson uručila je nagradu Silletto koju je dobio MAS Muzej aan de Stroom iz Antwerpa, Belgija.
Posebne pohvale dobili su Nacionalni povijesni i umjetnički muzej, Gobustan, okrug Garadakh iz Azerbajdžana, Art Museum Riga iz Latvije, Nacionalni pomorski muzej iz Amsterdama, Nizozemska, te San Telmo muzej iz istoimenog grada u Španjolskoj.
Predsjednica Europskog muzejskog foruma, Goranka Horjan potpisala je i Sporazum o suradnji s švicarskom Nacionalnom asocijacijom muzeja kojom predsjedava Gianna A. Mina.