Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Franju Tahyja pobijedili mali sportaši u OŠ Matije Gupca

[Muzej seljačkih buna] 10.09.2014.

U OŠ Matije Gupca u srijedu 10.9.2014. obilježen je Dan Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i uvijek dosad na kreativan način. Ove godine svi učenici škole na jedan školski sat postali su Gupčevi seljaci.

Zahvaljujući plodnoj suradnji s Muzejom seljačkih buna iz Gornje Stubice učenicima je omogućeno da i u školi bude barem jedan detalj oživljene prošlosti. Tahyjevu autentičnost potvrdili su nam u Muzeju potpisom da jamče za njegovu odoru.

Sportskim aktivnostima koje vuku korijene još od antičkih dana vježbali su svoje mišiće i spretnost. Sudjelovali su u natjecanju u kategorijama po uzrastu (razredu) i prema spolu u sljedećim disciplinama: sprint trčanje, trčanje na duge pruge, bacanje „topovske kugle“ (medicinke). Sve su to zapravo bile pripreme za veliki napad na Tahyjev dvorac (gađanje loptama). Među „seljacima“ u olimpijskim disciplinama istaknuli su se trostruki pobjednici: Sara Zebec, Gabrijel Haramustek i Lovro Novina. Iako je cijela aktivnost trajala 4 školska sata (za pojedini razred samo jedan sat) pružila je svima puno razonode i veselja.

Posebno su zanimljive bile priče zloglasnog Franje Tahyja za kojeg su neki, kad su ga vidjeli, rekli da je to učitelj iz naše škole. Tahy je osobno izjavio da su to možda neka zamišljanja o njegovom životu u dalekoj budućnosti, ali 1573. kada su se događali napadi na njegov dvorac on je bio samo jedan velikaš s puno problema koje su mu priređivali kmetovi na njegovim posjedu. U ovogodišnjim povijesnim napadima dvorac je srušen samo dva puta. Srušile su ga djevojčice iz šestih razreda i učenici 2.b. U svim ostalim slučajevima povijest je ostala nepromijenjena i Tahy je slavio pobjedu.

Ovom aktivnošću započeta je Comenius Sporture kampanja „Vrati osmjeh na svačije lice – zdrav u pet koraka: 1. korak: Ugasi TV ili računalo i postani aktivniji“. Ostala četiri koraka su: Jedi malje grickalica i odaberi zdraviju hranu, Budi aktivan svaki dan, Jedi više voća i povrća i Izaberi vodu kao piće.

Program je osmislio učitelj tjelesne kulture Dominik Karajić uz svesrdnu pomoć kolega Slavena Belinića, Marka Mihaljinca i knjižničarke Ines Krušelj-Vidas kao i svih ostalih učiteljica i učitelja OŠ Matije Gupca Gornja Stubica.