Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Izdanja Muzeja Hrvatskog zagorja predstavljena na Interliberu

[Muzej krapinskih neandertalaca] 12.11.2013. - 16.11.2013.

Inovativan način predstavljanja na najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj – Interliberu - pokazali su Muzeji Hrvatskoga zagorja sa svojom kombiniranom prezentacijom dvaju izdanja te nastupom na štandu Muzejskog dokumentacijskog centra. Prezentacije su održane zahvaljujući suradnji s izdavačkom kućom Zagrebačka naklada. Kako nam razglednice mogu biti izvor vrlo različitih informacija publici je približila voditeljica Muzeja seljačkih buna, Vlatka Filipčić Maligec, govoreći osvom novom katalogu Zbirke razglednica i fotografija Po dragome kraju. Pored svjedočanstva o izgledu mjesta prije stotinjak godina razglednice nam često mogu ispričati priču i o političkim stavovima onoga koji ih je napisao te donijet pregršt drugih informacija. Stoga ne čudi veliki interes publike za ovo izdanje.
Nastup Muzeja Hrvatskog zagorja na Interliberu popratio je glazbenim izvedbama poznati hrvatski virtuoz na usnoj harmonici Krešo Oremuš, koji često sudjeluje na koncertima u gornjostubičkom dvorcu nastupajući i s brojnim svjetskim blues glazbenicima u Zagorju koje se tako profiliralo kao kvalitetna koncertna destinacija.
Najmlađu publiku razveselio je interaktivan Pepov vodič po Muzeju krapinskih neandertalaca kojeg su predstavile Vlasta Krklec, voditeljica krapinskog muzeja i urednica izdanja Lorka Lončar Uvodić zadužena za pedagoške programe.
Muzejski dokumentacijski centar svake godine predstavlja izdanja Muzeja Hrvatskog zagorja koji se već više od 40 godina bave izdavanjem stručnih publikacija u okviru svoje redovne djelatnosti, ali su također sudjelovali i u izdanjima brojnih specijaliziranih monografija. Ravnateljica Muzeja Goranka Horjan bila je urednica prve monografije o Krapinsko-zagorskoj županiji Povijest, baština i kultura KZŽ, zatim monografije Tradicijski i umjetnički obrti KZŽ, izdane na hrvatskom i engleskom jeziku, kao i dvojezičnog izdanja Osam stoljeća Stubice.
Ove godine smo predstavili najnovija izdanja koja su popratila izložbe Muzeja Hrvatskog zagorja u svim ustrojbenim jedinicama.