Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Izvršni odbor svjetske muzejske organizacije ICOM priprema generalnu konferenciju u Milanu

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 01.12.2014. - 31.12.2014.

Muzejska savjetnica Goranka Horjan članica je Izvršnog odbora ICOM-a te je u okviru aktivnosti svjetske muzejske organizacije sudjelovala na sastanku vezanom uz planiranje održavanja velike trijenalne Generalne konferencije ICOM-a u Milanu koja je predviđena za srpanj 2016. Održani su dogovori s ravnateljima vodećih muzejskih ustanova u gradu kao i s domaćinima EXPO-a 2015 što će također biti dobra prilika za promociju ovog najvažnijeg okupljanja muzejskih profesionalaca koji dolaze iz 110 zemalja svijeta. Sam ICOM, s preko 33.000 članova, intenzivno radi na promicanju profesionalne etike u muzejima a upravo je Hrvatska ove godine bila domaćin radionice na temu suzbijanja nedopuštene trgovine biljnim i životinjskim vrstama koju je financirao ICOM.

U okviru programa potpore ICOM-a Goranka Horjan je izradila projektnu ideju koju su podržale dvije regionalne alijanse ICOM Europa i ICOM SEE, Međunarodni komitet za regionalne muzeje i četiri nacionalna komiteta. Tema projekta je Regionalni muzeji kao generatori razvoja, a biti će predstavljen i CRAFTATTRACT kao jedna od najvećih uspješnica u međunarodnim programima Muzeja Hrvatskog zagorja. Program CRAFTATTRACT osmislila je muzejska savjetnica Goranka Horjan i izvorno je sufinanciran kao program prekogranične suradnje iz fondova EU, a zatim implementiran u jugoistočnoj Europi u okviru Foruma slavenskih kultura. Danas ima potpisana partnerstva s tridesetak ustanova u nekoliko zemalja.

Regionalni muzeji i njihova uloga u razvoju cjelovitog prostora nadovezuje i na temu Generalne konferencije 2016. koja nosi naziv Muzeji i kulturni krajolik a direktno je povezana s UNESCO inicijativama. Projekt je dobio i pisanu potporu Vijeća Europe pa se očekuje njegova realizacija tijekom 2015. Njegovi rezultati će se prikazati na Generalnoj konferenciji u Milanu 2016. godine. U projektu će sudjelovati i nacionalni ICOM Hrvatska te stručnjaci iz Muzeja Hrvatskog zagorja i Etnografskog muzeja u Zagrebu.

***
Fotografije:
Goranka Horjan sudjeluje u radu ICOM Executive Council
Posjet Galeriji Italiji u Milanu čiji se depo nalazi u trezoru banke