Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Jedinstveno iskustvo slikanja na žbuci – radionice u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 17.10.2022.

Na dostojan način, slikajući portret Veronike iz kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom, obilježeni su prošloga ponedjeljka, u Dvoru Veliki Tabor, Dani europske baštine i dan Veronikine smrti, 17. listopada.

Rijetku je prigodu iskušavanja načina slikanja u mokroj žbuci imalo 19 sudionika radionice zidnoga slikarstva koja je organizirana u suradnji s konzervatorom – restauratorom Matijom Deakom iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda. Matija Deak je najprije održao kratko predavanje o povijesti i tehnikama zidnoga slikarstva, a potom se prionulo poslu na već ranije pripremljenim podlogama koje su bile „zid u horizontalnom položaju“.

Radionicu je osmislila i organizirala muzejska pedagoginja Kristina Pavlović, a dio „fresko slikara“ bili su učenici iz Osnovne škole Đure Prejca Desinić i Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec predvođeni učiteljicama likovne kulture i hrvatskog jezika. Kako je postojala mogućnost i za uključivanje ostalih posjetitelja, nekoliko sudionica odrasle dobi priuštilo si je jedinstveno iskustvo.

Posebna zahvala ide učiteljici likovne kulture iz OŠ Desinić, Boženi Lacković jer je bila „ruka i oko“ jednoj slijepoj polaznici radionice.

S obzirom na veliki interes velikotaborskih posjetitelja planira se organizirati još nekoliko radionica zidnoga slikarstva.