Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Međunarodni dan muzeja - Modeliranjem gline spoznajmo održivost

[Galerija Antuna Augustinčića] 18.05.2015.

Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2015. godine Galerija Antuna Augustinčića je obilježila cjelodnevnim prezentiranjem dokumentacije upravo završene muzejske radionice Modeliranjem gline spoznajmo održivost.

Time Galerija Antuna Augustinčića je zaokružila svoje sudjelovanje u 20. muzejskoj edukativnoj akciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva povodom Međunarodnog dana muzeja, a koja svojim nazivom Održivost zrcali međunarodnu temu Muzeji za održivo društvo.

Kako je održivost počelo i načelo svega, svekolikog života pa i života oblika, a kako upravo kroz oblike – napose kiparske oblike – te ponajprije oblikujući spoznajemo održivost, sudionike akcije Održivost u našoj je Galeriji čekala za modeliranje pripremljena glina, kao u majstorovu kiparskom ateljeu. I naputak: Oblikujete je po principima održivosti, imajući na umu da je održivost »svojstvo onoga što je održivo« te da održati znači »sačuvati nešto da ostane cijelo i da postoji«, odnosno »očuvati od narušavanja«. Modelirajte glinu računajući na one koji su to radili prije i one koji će to raditi poslije vas. A mi smo njihovo djelovanje dokumentirali i prikazali ga na Međunarodni dan muzeja.

Ovogodišnji program Galerije Antuna Augustinčića povodom Međunarodnog dana muzeja Modeliranjem gline spoznajmo održivost potpisuje Božidar Pejković, realiziran je uz pomoć suradnika Sanje Broz, Radivoja Jovičića, Roberta Žitnika i Davorina Vujčića, a u njemu su sudjelovali učenici osnovnih škola iz Klanjca i Kumrovca.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2015., Galerija je radila prema ustaljenom rasporedu, od 9 do 17 sati, a za pojedinačne i obiteljske posjete ulaz je bio slobodan.

Voditelj Galerije Antun Augustinčić,
Božidar Pejković, viši kustos.