Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Međunarodni projekt - Krapina - Monako

[Muzej krapinskih neandertalaca] 28.04.2014. - 02.05.2014.

Muzej krapinskih neandertalaca i Vlada Kneževine Monako potpisali su sporazum o suradnji za međunarodni projekt „Potpore za pedagoške, muzeografske i istraživačke djelatnosti Muzeja krapinskih neandertalaca“.

Projekt će se provoditi tri godine, a financira ga Vlada Kneževine Monako u ukupnom iznosu od 37.500 eura. Suradnja između Muzeja prapovijesne antropologije u Monaku i krapinskog muzeja započela je još 2007. godine prilikom koordinacije na stalnom postavu MKN. Tom prilikom darovane su tri replike fosilnih grobova iz Grimaldi špilja, od kojih je jedan izložen u novom krapinskom muzeju.

Od 28. travnja do 2. svibnja 2014. kolege iz Monaka, antropolog Jérome Magail i arheolog René David, boravili su u Krapini te svakodnevno obučavali djelatnike MKN izradi replika fosilnih kostiju i artefakata, korištenju sredstava za njihovu izradu, te tehnici bojenja. Izrada ovih muzeografskih pomagala osobito je važna za brojne edukativne programe krapinskog muzeja. Ovom prigodom MKN je uz neprocijenjiva iskustva dobio i vrijedne alatke za rad, kvalitetna sredstva za izradu replika i stručnu literaturu. Daljnja suradnja između muzeja nastaviti će se razmjenom izložbi, radionica, stručnih mišljenja i ideja.

Snimio: Matija Topolovec