Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej Staro selo Kumrovec zablistao u tradicijskom božićnom nakitu

[Muzej "Staro selo"] 01.12.2014. - 31.12.2014.

Naš najveći muzej na otvorenom, Muzej „Staro selo“ Kumrovec, svojim interijerima i eksterijerima, prikazuje ljepotu i bogatstvo tradicijskog božićnog nakita. Tijekom mjeseca prosinca vrijedne ruke djelatnica Muzeja, njegujući tradiciju i prenoseći je na mlađe generacije, izrađuju tradicijske ukrase od papira kako bi očuvane zagorske hiže, u Božićno vrijeme zablistale okićene tradicijskim ukrasima. Od prve Adventske nedjelje na prostoru Muzeja posjetitelji mogu vidjeti adventski vijenac koji je izrađen prema zapisima Side Košutić, a kojeg se spominje, u vrijeme Božića, ispod lampe koja je osvjetljavala najveću prostoriju u kući, hižu.

Današnji vijenac je ukrašen jabukama božićnicama, orasima, voštanim cvijećem i svijećama koje simboliziraju četiri nedjelje do Božića. Sam vijenac kao i ukrase izradili su djelatnici Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Šetnja kroz prostor Muzeja u Božićno vrijeme pa sve do Svijećnice, posebno je zanimljiva jer svaki interijer prikazuje tipično uređenu zagorsku kuću sa okićenim svetim vuglom. Ispod raspela nalazi se borova grančica okićena ukrasima od papira ispod koje se nalazi betlehemska štalica. Interijer kuća kao i sveti vugel ukrasili su vanjski suradnici Muzeja „Staro selo“ Kumrovec njegujući tradiciju Božićnog slavlja sutlanskog kraja. Dolaskom u Muzej „Staro selo“ Kumrovec možete uživati u radosti Božića DV Jaglac iz Kumrovca, učenika II razreda OŠ Josipa Broza iz Kumrovca, Društva naša djeca Kumrovec, Etno udruge Zipka iz Kumrovca te muške vokalne skupine Trikraljski zvezdari iz Škrnika.

Pozivamo i Vas da svojim dolaskom u Muzej upoznate tradiciju Božićnog slavlja Kumrovca i okolice i na taj način priključite se našoj velikoj obitelji prijatelja očuvanja baštine i Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.