Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca član međunarodne mreže ICE AGE EUROPE

[Muzej krapinskih neandertalaca] 04.10.2015. - 07.10.2015.

Muzej krapinskih neandertalaca od 2011. godine aktivno sudjeluje u europskoj mreži „Ice Age Europe“ u kojoj su partneri muzeji, lokaliteti i instituti s tematikom vezanom uz geološko razdoblje pleistocena. Cilj je umrežiti resurse na pojedinim europskim destinacijama, te stvoriti zajedničku tematsku rutu i prepoznatljivost projekta.
Prva međunarodna radionica održana je u Neanderthal muzeju u Mettmannu u Njemačkoj 2011. godine, a 2012. u Krapini je održan drugi međunarodni skup na kojem je sudjelovalo dvadesetak predstavnika iz najpoznatijih europskih muzeja i lokaliteta. Ostale radionice održane su u Francuskoj, u Španjolskoj u Arheološkom muzeju u Bilbau, u Muzeju Gibraltara, te u Muzeju pretpovijesti Solutre u Francuskoj početkom 2015. godine.
Od 4. do 7. listopada ove godine sastanak radne grupe održan je u muzeju Paläon u Schöningenu u Njemačkoj (100 km od Hannovera), te je organiziran posjet novom stalnom postavu i istraživačkom centru, te arheološkom nalazištu na kojem su pronađena poznata pretpovijesna koplja starosti 300 000 godina. U okviru godišnjih izvješća zemalja članica Vlasta Krklec predstavila je brojne edukativne programe Muzeja krapinskih neandertalacakoji je ove godine ugostio i svog polamilijuntnog posjetitelja.
Muzej krapinskih neandertalaca putem ove mreže povezan je sa svim europskim članicama koje imaju zajedničku publikaciju, web stranicu, te promotivne materijale. U MKN postavljen je i terminal „Ice Age Europe“ putem kojeg posjetitelji mogu kontaktirati sa ostalim svjetskim nalazištima u Europi.