Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca – dio međunarodne mreže „ICE AGE EUROPE“

[Muzej krapinskih neandertalaca] 02.10.2016. - 04.10.2016.

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od 18 članica međunarodne mreže „Ice Age Europe“ koja je uspostavljena s ciljem povezivanja značajnih pretpovijesnih lokaliteta u Europi. Izrađena je zajednička web stranica www.ice-age-europe.eu , te izdana zajednička brošura „Ice Age Europe – Network of Heritage Sites“. U cilju promocije zajedničke europske baštine projekt „Ice Age Europe“ planira se razviti u europski brand, orijentiran na zanimljivu priču o ledenodobnim ljudima u Europi, te pleistocensku kulturnu baštinu.

Prošli je tjedan održan radni sastanak grupe u njemačkom gradu Blaubeurenu, na kojem je sudjelovalo 16 sudionika iz šest zemalja. Domaćin je bio Muzej pretpovijesti Blaubeuren u kojem se čuva nadaleko poznata originalna stilizirana figurica žene iz obližnje špilje (Hohle Fels) te pretpovijesne frulice. Posjećen je i muzej u Ulmu, dom originalnog nalaza Lavočovjeka, čiju repliku posjeduje i Muzej krapinskih neandertalaca.

Muzej krapinskih neandertalaca predstavila je mr.sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica istaknuvši dobivanje Oznake Europske baštine ove godine u Bruxellesu, što je izuzetno doprinijelo i aktivno sudjelovanje u ovoj međunarodnoj stručnoj mreži sličnih muzeja i nalazišta, te ostalih stručnih institucija.
U daljnjim planovima je organizacija zajedničke putujuće izložbe, te definiranje klastera neandertalskih nalazišta i nominacija za Svjetsku baštinu pri UNESCO.