Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca nominiran za najbolji slavenski muzej

[Muzej krapinskih neandertalaca] 14.09.2016. - 18.09.2016.

Muzej krapinskih neandertalaca nominiran je za Živa Award 2016 – nagradu za najbolji slavenski muzej koju dodjeljuje Forum slavenskih kultura i Europska muzejska akademija (EMA).
Domaćin ovogodišnje ceremonije bio je Muzej antičkog stakla u Zadru, dobitnik prošlogodišnje specijalne nagrade za kreativnost. Od 14. do 18. rujna 2016. u Zadru je održano predstavljanje 19 nominiranih muzeja iz BIH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Češke, Slovačke, Poljske i Ruske Federacije. Tokom godine svaki su muzej obišla dva međunarodna suca koji su i prezentirali svoja izvješća.
Ove godine iz Hrvatske je nominirano čak četiri nova i uspješna muzeja: Muzej vučedolske kulture, Muzej Sinjske alke, Muzej drvene brodogradnje iz Betine i Muzej krapinskih neandertalaca. MKN je predstavila mr.sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica, te je primila certifikat za nominaciju koju su uručili Andreja Rihter, direktorica Foruma slavenskih kultura i Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru.
Nagrada Živa ove je godine pripala poljskom Centru za dokumentaciju Cricoteka iz Krakowa, a od hrvatskih muzeja posebna priznanja dobili su novi Muzej vučedolske kulture i Muzej Sinjske alke. Ove nominacije izuzetno su važne za daljnji razvoj slavenskih muzeja, što su podržali i čestitali ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović, pomoćnik ministra kulture RH Davor Trupković, predsjednik EMA Massimo Negri i gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta.