Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca okrunjen Oznakom Europske baštine

[Muzej krapinskih neandertalaca] 02.05.2016.

U ponedjeljak 2. svibnja 2016. je u Muzeju krapinskih neandertalaca svečano je otkrivena Oznaka Europske baštine na zgradi Muzeja, a tom prigodom održana je i konferencija za medije. Među 18 prijavljenih kandidata za 2015. godinu, Europska komisija izabrala je devet lokaliteta kojima je oznaka dodijeljena, a među njima i svjetski poznati lokalitet Hušnjakovo i MKN. Ovo veliko priznanje dodijeljeno je 13. travnja 2016. u Bruxellesu.

Press konferenciju vodila je muzejska savjetnica MKN-a mr.sc. Vlasta Krklec, uz prisustvo autora Muzeja, arhitekta Željka Kovačića i paleontologa Jakova Radovčića. Posebno je istaknuta važnost ove prestižne nagrade kao i obveze koja ona nosi. Krapinski muzej jedan je od najmodernijih i najposjećenijih muzeja u ovom dijelu Europe, te nakon šest godina od otvorenja do danas, ne prestaje zanimanje kako domaće tako i šire europske javnosti, čemu je zasigurno pridonijela izvrsna simbioza arhitekture i postava s posebnim naglaskom na evoluciju čovjeka i krapinskog neandertalca.
Veliku podršku dalo je Ministarstvo kulture RH, Uprava za međunarodne kulturne odnose, europske poslove i javnu komunikaciju na čelu s nacionalnom koordinatoricom Anjom Mamić koja je također sudjelovala na ovoj svečanosti. Prisutne uzvanike prigodno su pozdravili dogradonačelnik Grada Krapine Dragutin Kozina, te Župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar.

Ponosni smo na našu baštinu s motom : Europe starts here! / Europa počinje ovdje!