Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca - primjer dobre prakse

[Muzej krapinskih neandertalaca] 22.04.2016.

U Zagrebu je 22. travnja 2016. održana konferencija „Kulturni turizam i značenje za Hrvatsku“ u organizaciji Udruge nezavisnih putničkih agencija Hrvatske i Mape znanja d.o.o, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva kulture RH i podršku TZ Grada Zagreba. Na konferenciji je sudjelovalo stotinjak sudionika iz različitih kulturnih i turističkih institucija Hrvatske, a glavne teme bile vezane uz potencijale kulturnog turizma, atraktivne kulturno-turističke proizvode i primjere dobre prakse.
U panel raspravi predstavljeno je pet hrvatskih muzejskih mega projekata za turizam; Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej vučedolske kulture, Muzej Sinjske alke, Kninski muzej i Prirodoslovni muzej Metković. Predstavljeni su projekti nastanka muzeja, posjetiteljska publika, dodatni sadržaji za turističku publiku, te posebnosti muzeja koji privlače danas suvremene posjetitelje. Također kao primjer dobre prakse istaknuti su crkveni muzeji i potencijal duhovnog turizma.
Muzej krapinskih neandertalaca prezentirala je mr.sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica, kao jedan od najsuvremenijih hrvatskih muzeja i dobitnika brojnih međunarodnih i tuzemnih nagrada, a nedugo okrunjenim i Oznakom Europske baštine.