Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem "Hušnjakovo" predložen za oznaku Europske baštine

[Muzej krapinskih neandertalaca] 02.12.2015.

Nezavisno Povjerenstvo Europske komisije dana 2. prosinca 2015. izdvojilo je i predstavilo devet lokaliteta, od ukupno osamnaest prijavljenih, za Oznaku europske baštine.
To su:
NeanderthalPrehistoric Site and Krapina Museum, HUŠNJAKOVO/KRAPINA (CROATIA)

OlomoucPremyslidCastleandArchdiocesanMuseum, OLOMOUC (CZECH REPUBLIC)

SagresPromontory, SAGRES (PORTUGAL)

Imperial Palace, VIENNA (AUSTRIA)

Ensembleofthe University ofTartu, TARTU (ESTONIA)

Franz LisztAcademyof Music, BUDAPEST (HUNGARY)

Mundaneum, MONS (BELGIUM)

World War I Eastern Front Cemetery No. 123, ŁUŻNA – PUSTKI (POLAND)

European District of Strasbourg, STRASBOURG (FRANCE).

Oznaka europske baštine je inicijativa EU kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti lokaliteta u europskoj povijesti, kulturi i razvoju. Oznaka se dodjeljuje svake dvije godine, a svaka država članica EU može predložiti po dvije lokacije, a povjerenstvo izabire jednu.
Ministarstvo kulture RH je ove godine prvi puta dobilo priliku prijaviti dva hrvatska lokaliteta: Muzej krapinskih neandertalaca i Centar industrijske baštine Rijeke.
Velika je čast za Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo“ što ga je Europska komisija predložila za Oznaku europske baštine 2015. Oznaka za Muzej znači izuzetnu promociju prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici, povezivanje s drugim europskim lokalitetima, razmjenu izložbi, zajedničke promocije i kreiranje novih projekata.
Vlasta Krklec, ravnateljica MHZ, ovom je prilikom primanja sretne vijesti istakla: „Ovo je zaista visoko priznanje našem Muzeju i Nalazištu krapinskih neandertalaca, te smo iskrenoponosni na baštinu kakvu imamo! Veselimo se daljnjim aktivnostima, budući da se sav naš višemjesečni trud pri izradi ove zahtjevne prijavnice za Oznaku europske baštine višestruko isplatio. Zahvaljujem se Upravi za međunarodne kulturne odnose, europske poslove i javnu komunikaciju pri Ministarstvu kulture RH na prijedlogu i podršci.“
Oznaka će se dobitnicima službeno dodijeliti u veljači 2016., a svečana dodjela biti će u travnju iduće godine u Bruxellesu.