Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama

[Muzej krapinskih neandertalaca] 14.04.2018. - 30.05.2018.

Muzej krapinskih neandertalaca predstavljen je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama gdje su 14. travnja postavljeni paneli izložbe „Kneippova zgrada: svjedok vremena od otkrića na Hušnjakovu brdu do danas“, autorice prof. povijesti Lorke Lončar Uvodić.

U atriju bolnice izloženo je sedamnaestak informativno-edukacijskih panela koji govore o povijesti Kneippove zgrade, od njezine izgradnje za potrebe Kneippovog lječilišta početkom 20. stoljeća pa sve do današnjih dana. Kneippovo lječilište ili prve zagorske mrzlice ostavile su važan trag u turističkom, društvenom i gospodarskom životu Krapine u prvim desetljećima 20. stoljeća. Povijest ove zgrade svoje ishodište nalazi u učenju bavarskog svećenika Sebastiana Kneippa o ljekovitom djelovanju vode na ljudsko tijelo. Uz prikaz rada Kneippovog lječilišta u Krapini i njegova utjecaja na život Krapinčana od 1903. do 1930. godine, izložba prikazuje i vezu Kneippove zgrade s pričom o krapinskom pračovjeku jer je lječilište otvoreno u vrijeme prvih geološko - paleontoloških istraživanja na Hušnjakovu brdu, svjetski poznatom lokalitetu. Nakon zatvaranje lječilišta zgrada je mijenjala svoju namjenu, a 60-tih godina 20. st. uslijedila je revitalizacije Nalazišta Hušnjakovo te je u zgradi osnovan Muzej evolucije. Kneippova zgrada je i danas, usprkos veoma lošem građevinskom stanju, mjesto druženja, učenja, istraživanja i interakcije, mjesto u kojem se održavaju brojna događanja poput izložbi i radionica koje organizira Muzej krapinskih neandertalaca.

Pacijenti Bolnice uz razgledavanje panela ove izložbe mogu dobiti i katalog izložbe te promotivne materijale MKN.

Početak je to vrlo zanimljive suradnje krapinskog muzeja i medicinskih ustanova koja će se nastaviti kroz cijelu godinu na području Krapinsko-zagorske županije.