Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzej krapinskih neandertalaca u međunarodnoj mreži "ICE AGE EUROPE"

[Muzej krapinskih neandertalaca] 27.01.2016. - 31.01.2016.

Muzej krapinskih neandertalaca od 2011. godine aktivno sudjeluje u europskoj mreži „Ice Age Europe“ u kojoj su partneri slični i tematski povezani muzeji, lokaliteti i instituti. Cilj ove povezanosti je umrežiti resurse na pojedinim europskim destinacijama, te stvoriti zajedničku tematsku rutu i prepoznatljivost projekta.

Prva međunarodna radionica održana je u Neanderthal muzeju u Mettmannu u Njemačkoj 2011. godine, a 2012. u Krapini je održan drugi međunarodni skup na kojem je sudjelovalo dvadesetak predstavnika iz najpoznatijih europskih muzeja i lokaliteta. Ostale radionice održane su u Francuskoj, u Španjolskoj u Arheološkom muzeju u Bilbau, u Muzeju Gibraltara, te u Muzeju pretpovijesti Solutre u Francuskoj i u muzeju Paläon u Schöningenu u Njemačkoj 2015. godine.

Krajem siječnja 2016. godine domaćin je bio speleološki lokalitet KentsCavern u južnoj Engleskoj. Na radnom sastanku predstavljeni su novi članovi mreže i novi projekti za ovu godinu. Ovom prilikom razgledan je izuzetan speleološki kompleks KentsCavern, geopark uz englesku rivijeru, te zavičajni muzej u Torquayu, gradu u kojem je rođena poznata Agatha Christie. Slijedeći sastanak dogovoren je u Muzej pretpovijesti u Blaubeurenu u Njemačkoj povodom njegove pedesete obljetnice.

Muzej krapinskih neandertalaca putem ove mreže povezan je sa svim europskim članicama koje imaju zajedničku publikaciju, web stranicu, te promotivne materijale. U MKN postavljen je i terminal „Ice Age Europe“ putem kojeg posjetitelji mogu kontaktirati sa ostalim svjetskim nalazištima u Europi.