Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzeji Hrvatskog zagorja na Interliberu 2014

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 11.11.2014. - 16.11.2014.

Muzeji Hrvatskog zagorja ove su se godine po prvi puta samostalno predstavili na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga i učila Zagrebačkog velesajma. Na svom štandu u paviljonu 6 Muzeji su predstavili svoju bogatu izdavačku djelatnost, ali i svoje edukativne programe. Izdavačka djelatnost je, osim na štandu, predstavljena i promocijom na glavnoj sajamskoj pozornici. U promociji su sudjelovale ravnateljica Vlasta Krklec, v.d. voditeljica „Starog sela“ Kumrovec Tatjana Brlek, voditeljice Dvora Veliki Tabor Nadica Jagarčec te Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec.

Tijekom trajanja sajma, od 11. do 16. studenoga, svakoga su dana predstavnici jednoga od naših muzeja organizirali muzejsko-edukativne radionice. Djelatnici Galerije Antuna Augustinčića omogućili su posjetiteljima da kroz igru Slijepi miš pokušaju prepoznati Augustinčićeve skulpture i tako ih dožive i dodirom, a ne samo vidom. Muzej seljačkih buna pozvao je mlađe posjetitelje da slože svoj dvorac, u što su se uključili i njihovi roditelji, a muzejski je preparator pokazao kako se izrađuje tradicijski luk. Kako izraditi papirnate rožice baš poput naših baka te kako pisati perom i tintom poučavali su djelatnici „Starog sela“ u Kumrovcu. Iako Veliki Tabor već dugo postojano stoji na svome mjestu, pokušali smo ga sagraditi još jednom na Velesajmu. U najdalju prošlost odveo nas je Muzej krapinskih neandertalaca radionicama izrade odjeće krapinskog pračovjeka i geološkim stupom.

Tijekom trajanja sajma smo i video materijalima, ali i odgovorima na brojne upite upoznali posjetitelje sa svojim izdanjima, postavima i radionicama.