Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Muzeju krapinskih neandertalaca dodijeljeno priznanje gradonačelnika grada Krapine

[Muzej krapinskih neandertalaca] 06.12.2020.

Uoči Dana grada Krapine, 6. prosinca, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je dodjela priznanja Grada za 2020. godinu. Tom prilikom je Muzeju krapinskih neandertalaca dodijeljeno Priznanje gradonačelnika povodom 10. obljetnice uspješnog rada i za osobiti doprinos u međunarodnoj promidžbi grada Krapine

Da krapinski muzej uistinu zaslužuje priznanje za desetogodišnje djelovanje govore i rezultati koji su ostvareni. Uz prikupljanje, obradu i prezentaciju muzejske građe kroz izložbenu i izdavačku djelatnost, osobito je važno istaknuti i uspješnost Muzeja u organizaciji edukativnih programa, radionica, predavanja, promocija te drugih kulturnih događanja, vrlo dobru suradnju s lokalnom zajednicom te izuzetnu aktivnost u međunarodnim mrežama koje povezuju značajna europska nalazišta i lokalitete. O odličnim rezultatima Muzeja govore i brojke: gotovo milijun posjetitelja obišlo je stalni muzejski postav, ostvareno je oko 17 000 vodstava, a oko 16 000 djece sudjelovalo je na edukativnim programima.

Grad Krapina se već više od jednog stoljeća ponosi Nalazištem Hušnjakovo, staništem neandertalaca čija starost seže i do 125.000 godina, a koje zajedno s Muzejom krapinskih neandertalaca nosi Oznaku europske baštine. Uključujući se u aktivnosti međunarodne mreže koja okuplja brojne lokalitete i ustanove koji su nositelji ove prestižne Oznake te mreže Ice Age Europe koja povezuje poznata europska paleolitička nalazišta, Muzej na izvrstan način promovira značaj Hušnjakova, a time i samoga grada Krapine što je od velike važnosti za razvoj kulturnog i obrazovnog turizma. Krapinski pračovjek i priča o razvoju čovjeka koja je ispričana u Muzeju krapinskih neandertalaca čine neizostavan dio identiteta grada Krapine, a sam Muzej se kroz posljednjih deset godina istaknuo kao pokretač različitih kulturnih događanja te je postao mjesto okupljanja i druženja stanovnika lokalne zajednice, osobito onih najmlađih.

U ime Muzeja krapinskih neandertalaca i malobrojnog tima kojega kao voditelj predvodi, Jurica Sabol se zahvalio i preuzeo Priznanje od gradonačelnika grada Krapine Zorana Gregurovića na dodjeli koja se održala uz poštivanje epidemioloških mjera.