Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Na Interliberu promocija monografije Viktor Šipek

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 11.11.2021.

Monografija akvarelista Viktora Šipeka nastala je uz njegovu izložbu postavljenu prošle godine u Muzeju seljačkih buna. Tijekom pripreme izložbe nastojali smo prikupiti što više njegovih radova koji se nalaze u mnogobrojnim muzejskim fundusima i privatnim zbirkama te i u monografiji kroz brojne reprodukcije omogućiti uvid u Šipekov bogat opus. Monografiju donosi i dokumentarni materijal o Šipekovm životu. Nastala je u suizdavaštvu s općinom Stubičke Toplice, a u suradnji s autorovom kćeri, slikaricom Helenom Šipek.

Slikar Viktor Šipek rođen u Kapelšćaku, u stubičkom kraju. Poznat je prije svega po akvarelima pejzaža. Najčešće je inspiraciju pronalazio u zagorskim motivima, no slikao je i Zagreb i Sloveniju, a zanimljivi su i njegovi vlakovi kojima je rado putovao i rado ih slikao. Sa studijskih putovanja potječu motivi iz Njemačke i Italije. U monografiji su zastupljeni i njegovi crteži i skice, ali i fotografije iz obiteljskih albuma.

Autori tekstova u monografiji su akademkinja Željka Čorak i povjesničar umjetnosti Stanislav Špoljarić.
Monografiju će predstaviti Nadica Jagarčec, urednica monografije u razgovoru s Vlatkom Filipčić Maligec, voditeljicom Muzej seljačkih buna.

Više informacija na 098/460 080 ili mail vlatka.maligec@mhz.hr