Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Na skupu Kulturna baština za Europu - Europa za kulturnu baštinu sudjelovala ravnateljica MHZ, Goranka Horjan

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 04.12.2013. - 05.12.2013.

Placido Domingo i predsjednik EU komisije Barosso otvorili izložbu povodom skupa u organizaciji Europe nostra na kojem je sudjelovala i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Goranka Horjan.
Pod nazivom „Kulturna baština za Europu – Europa za kulturnu baštinu“, Europa Nostra je u Bruxellesu 4. i 5. prosinca 2013. okupila više desetaka vrhunskih europskih stručnjaka i umjetnika djelatnih u području kulturne baštine kako bi u suradnji s Europskom komisijom doprinjeli zacrtavanju novih strategija i repozicioniranju kulture kao važnog čimbenika održivog razvoja. Predstavljen je i projekt sufinanciran od Europske Unije "Cultural Heritage Counts for Europe".
Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Goranka Horjan, pozvana je kao panelist u jednoj od četiri tematske diskusije. Sudjelovala je u raspravama vezanim uz nove inicijative u kulturi i urbanom razvoju kako bi se stvaranjem partnerstva ponudila operativna rješenja za uspješno upravljanje u kulturi na svim razinama. Horjan je govorila o ekonomskim koristima ulaganja u kulturu koja su vitalno povezana i sa čitavim nizom važnih društvenih utjecaja kako bi se osiguralo aktivno sudjelovanje građana u odlukama vezanim uz kulturu jer ona proizvodi raznovrsne pozitivne učinke na njihov svakodenvni život. U istom panelu s ravnateljicom Horjan sudjelovao je i jedan od najpoznatnijih slikara današnjice, Michelangelo Pistoletto, dobitnik ovogodišnje nagrade Praemium Imperiale za slikarstvo koja mu je uručena u listopadu u Tokiju. Predsjednik Europe Nostre, Placido Domingo primio je ove godine istu nagradu ali za područje glazbe. U svom nadahnutom govoru Placido Domingo je istaknuo svoj san u kome će se svi Europljani okupiti u demokraciji i slobodi, a kulturu vidi kao pokretača toga. Ona je osnovni zalog za budućnost, istaknuo je ovaj veliki umjetnik.
Prigodnu izložbu nagrađenih projekata Europe Nostre otvorio je predsjednik Europske komisije José Manuel Durão Barroso zajedno s Androullom Vassiliou zaduženom u Komisiji za obrazovanje, kulturu, multijezičnost, sport, medije i mlade.