Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Natječaj za prikupljanje dječjih literarnih radova na temu Legenda o Veroniki Desinićkoj

[Dvor Veliki Tabor] 06.03.2017.

Usmena predaja o Veroniki Desinićkoj je 2014. godine registrirana kao nematerijalno kulturno dobro - Rješenjem Ministarstva kulture upisana je u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Priča o nesretnoj ljubavi niže plemkinje Veronike Desinićke te velikaša Fridrika Celjskog kroz povijest je inspirirala brojne umjetnike, a kao plod te inspiracije nastala su mnogobrojna likovna, književna, dramska te druga umjetnička djela.
Pozivamo djecu osnovnoškolskog uzrasta da se prijave na naš natječaj svojim literarnim radovima inspiriranim ovom ljubavnom pričom.
U nastavku natječaja nalazi se nepotpun tekst legende koji završava scenom suđenja Veroniki. Što su suci presudili i kakva je bila daljnja sudbina Fridrika i Veronike prepustit ćemo dječjoj mašti. Zadatak djece je da se nadovežu na već zadan tekst te, koristeći svoju kreativnost i maštu kao i spisateljsko umijeće, osmisle vlastiti završetak priče.
Djeca mogu osmisliti svoj završetak legende u formi priče, dramatizacije (monolog ili dijalog) ili pjesme. Uvjet natječaja je da tekst bude veličine 120 - 250 riječi (izuzev pjesme koja može imati manje riječi od navedenog).
Natječaj traje do 15.06.2017.
Najuspješniji literarni radovi biti će proglašeni, objavljeni i nagrađeni u listopadu 2017. godine.
Radovi se šalju na adresu: Dvor Veliki Tabor, Košnički Hum 1, 49216 Desinić s naznakom „za literarni natječaj“
Uz rad potrebno je priložiti osnovne podatke o autoru literarnog djela: ime i prezime, datum rođenja, mjesto i adresa prebivališta, ime osnovne škole i razred te kontakt (broj telefona ili e-mail adresa).
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem e-mail adrese dvt@mhz.hr ili na broj telefona 049/374-970.

Prema legendi, nekada davno na prostoru Hrvatskog zagorja vladao je moćni ban, grof Herman II. Celjski. Njegov mladi sin Fridrik, jašući očevim posjedima zagledao se u nježnu zlatokosu ljepoticu Veroniku. Između Veronike i Fridrika buknula je uzajamna ljubav koja nije bila po volji starom Hermanu. Unatoč njegovom protivljenju, Fridrik i Veronika pobjegli su u grad Fridrihštajn u blizini Kočevja u Sloveniji gdje su se potajno vjenčali. Stari grof Herman ubrzo je doznao za njihovo vjenčanje te je poslao vojsku s nalogom da uhvate ljubavnike. Fridrik je uspio spasiti Veroniku iz grada, te je ona pobjegla preko Gorskoga kotara i Kalnika do seoca Sveta Margita. Fridrika su očevi vojnici uhvatili i zatvorili u Celjsku kulu, usku i visoku oko 23 m. Tu je bio zatvoren preko četiri godine. Od tada se ta kula zove Fridrikova kula. Veroniku su Hermanovi vojnici zatvorili u Velikom Taboru. Herman je nesretnu Veroniku optužio da je copernica koja je zavela njegova sina. Organizirano je suđenje koje je trajalo puna dva dana…

Legendu u potpunosti možete pročitati na našoj internetskoj stranici: http://www.veliki-tabor.hr/o-muzeju/pregled/legenda-o-veroniki-desinickoj