Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Nemogući uvjeti u Noći muzeja 22 - Vedran Perkov - Nemogući uvjeti

[Galerija Antuna Augustinčića] 28.01.2022.

U dvorištu Studija Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 28. siječnja 2022. godine, od 18 do 22 sata, održat će se konceptualna izložbena akcija Nemogući uvjeti splitskog umjetnika Vedrana Perkova. Njenim prijenosom uživo putem interneta upotpunjujemo program Nemogući uvjeti u Noći muzeja 22 kojim Galerija Antuna Augustinčića sudjeluje u 17. Noći muzeja, pod nazivom Muzeji između stvarnog i digitalnog : Muzeji u uvjetima globalne krize – Vol. 2.

Vedran Perkov rođen je 29. listopada 1972. godine u Splitu, gdje je i maturirao 1991. godine u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn, smjer grafički dizajn. Slikarstvo je diplomirao 2002. godine na Akademiji Brera u Milanu, u klasi prof. Diega Esposita. Radi kao docent na Odsjeku slikarstva Odjela za likovne umjetnosti Umjetničke akademije u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Samostalno je izlagao u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku, Puli, Rennesu, Quebecu i Milanu te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je umjetničkih radionica i rezidencijalnih programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi, Indiji i SAD– u. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine i Velike nagrade 35. splitskoga salona, također 2007. godine. Dobitnik je treće nagrade na izložbi T– HT nagrada@msu.hr – nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. godine. Veliku nagradu 13. trijenala hrvatskog kiparstva dobio je 2018. godine. Osim autorskog rada aktivan je kao kustos i organizator izložaba te povremeno piše uvodnike i predgovore za izložbe svojih kolega. Živi i radi u Splitu.

Nemogući uvjeti opisani riječima Vedrana Perkova:

Stroj za proizvodnju umjetnog snijega stvara snježni zapuh u vanjskom prostoru studija Galerije Antuna Augustinčića. Simulirana snježna oluja fingira silu prirode. Spektakl vremenske nepogode, sudara prirodnih elemenata, nemogućih vremenskih uvjeta umjetno je proizveden. Buka koju stroj generira dodatno naglašava artificijelnost situacije. Sve je lažno, i ne pokušavam to skriti.

Rad Nemogući uvjeti izvodi se u sklopu Noći muzeja, nacionalne kulturne manifestacije koja je nastala kao pokušaj približavanja muzejske struke javnosti. U jednodnevnoj manifestaciji sudjeluje veliki broj hrvatskih muzeja i galerija, ali i drugih kulturnih institucija, predstavljajući svoje zbirke, aktualne izložbe i ciljano osmišljene programe. Osnovna zamisao (bila) je vrlo plemenita: publika se educira i upoznaje s radom muzeja. Noć muzeja, međutim, iz godine u godinu sve više razotkriva nezavidne uvjete u kojima djeluju muzejsko-galerijske ustanove, ali i sudionici umjetničke scene u Hrvatskoj. Manifestacija uglavnom predstavlja opterećenje za ionako skromne budžete ustanova i autora. Bez dodatne financijske i tehničke potpore, organizatori i izvođači prepušteni su sebi samima u osmišljavanju i izvođenju programa. Zbog toga se često pribjegava brzim rješenjima ili improvizaciji, nauštrb kvalitete. Spektakl i glamur samo su kulisa. Stvarni uvjeti onemogućavaju bilo kakav ozbiljan rad.

Antun Augustinčić jedan je od najvažnijih hrvatskih kipara. Izlagati u muzeju koji nosi njegovo ime, prezentirati svoje radove uz bok s njegovima izuzetna je čast i odgovornost.

Muzejska zbirka pokazuje svu raskoš Augustinčićeva talenta. Monumentalnost i spektakularnost njegovih djela dijelom proizlazi i iz uvjeta za rad koji su tada bili na raspolaganju umjetnicima. Danas umjetnici u Hrvatskoj mogu samo sanjati o takvim mogućnostima. To vrijedi i za mene.

Kako onda osmisliti i izvesti reprezentativan rad; rad koji može dostojno stajati uz Augustinčićeva djela?

Posegnuo sam za već prokušanim rješenjem: napravit ću spektakl! Pokušat ću pomoću puno buke i kovitlanja snijega prikriti stvarne uvjete izvedbe ove izložbe. Oluja i snijeg prekrit će sve. Nemogući vremenski uvjeti prikrivaju nemoguće uvjete u kojima egzistira umjetnička scena.

Iako zamišljen da izgleda pompozno, rad Nemogući uvjeti možda neće biti moguće izvesti. Hoće li taj dan stvarni vremenski uvjeti omogućiti njegovo izvođenje? Hoće li se baš tada dogoditi snježna mećava? Što ako bude pretoplo? Ili ako bude padala kiša? Hoće li stroj uspjeti proizvesti snijeg ili će izbacivati samo sitne kapljice vode? Ishod je neizvjestan. To, međutim, ne utječe na uspješnost realizacije ideje. Od samoga početka neuspjeh je ukalkuliran u zamisao rada. Ustvari, i neuspjeh je uspjeh.

Jer, na kraju krajeva, snijeg će se otopiti. Od rada neće ostati ništa. Kao što ni od izložbe ne bi bilo ništa da entuzijazam i pozitivna ludost nisu prevladali nemoguće uvjete.
Nemogući uvjeti u Noći muzeja 22 održat će se bez obzira na vremenske uvjete i u skladu s epidemiploškim uvjetima, prijenos uživo moći će se pratiti putem poveznice https://www.facebook.com/Studio-Galerije-Antuna-Augustin%C4%8Di%C4%87a-1231061223718204/, a uvjete za njihovo ostvarenje pomažu nam osigurati Ski klub Stars, Sveti Križ Začretje (snježni top), Kulturni centar Klanjec (druženje na otvorenom) i Kućni kolektiv, Klanjec (prijenos programa uživo) – na čemu im iskreno zahvaljujemo.