Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Noć muzeja 2015.

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 30.01.2015.

Muzej seljačkih buna

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju seljačkih buna nudi raznovrstan program. Pridružujući se zadanoj temi izuma i otkrića, razgovarati ćemo s Krešimirom Mišakom o Viktoru Schaubergeru, čarobnjaku voda. Izložbom o glazbi i plesu preporodnog razdoblja najaviti ćemo izložbu Preporodna preplitanja, predviđenu za proljeće. Udruga mladih Feniks upotpuniti će doživljaj polkama, a svi koji žele mogu im se i pridružiti u plesu. Za sve zainteresirane biti će organiziran i noćni posjet muzejskim duhovima.

Muzej seljačkih buna – PROGRAM:

18.00 - 19.00 h
Zaplešimo! / RADIONICA
Članice Udruga mladih Feniks - Oroslavje zaplesati će polku i omogućiti svima koji im se žele pridružiti da zaplešu zajedno s njima.
19.00 - 20.00 h
Krešimir Mišak o Viktoru Schaubergeru, čarobnjaku voda / DRUŽENJE
ovodom teme ovogodišnje Noći muzeja - izumi i otkrića, razgovarati ćemo s Krešimirom Mišakom o Viktoru Scahubergeru, lugaru i izumitelju, čovjeku koji je život posvetio učenju od prirode i otkrićima za selo.
21.00 - 22.00 h
Muzejski duhovi / STRUČNO VODSTVO
Stručno vodstvo po Muzeju u kome ćemo Vas upoznati s osobama prikazanim u stalnom postavu Muzeja seljačkih buna. Saznajte tko su muzejski duhovi i upoznajte Muzej u noćnim satima!
18.00 - 22.00 h
Glazba i ples preporodnog razdoblja / IZLOŽBA
Izložba će pokazati tko su bili glazbenici i djela koja su obilježila preporodno razdoblje te kako je ples poticao na domoljublje.

Muzej krapinskih neandertalaca

U Muzeju krapinskih neandertalaca će biti predstavljen originalan autorski projekt Luke Vevereca „Park znanosti“ kojemu je cilj približiti znanost svim dobnim skupinama kroz interaktivne edukativne eksponate koji na zanimljiv način pokazuju i dokazuju zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije. U MKN će biti izložena „Glazbena ograda“ koja pruža doživljaj sviranja Beethovenove „Ode radosti“ u hodu, atraktivna „Zvučna zrcala“ koja dokazuju kako šapat možemo čuti na udaljenosti od 30 metara te „Spirala adaptacije“ koja nas kroz doživljaj optičke iluzije upoznaje sa pojavom tromosti ljudskog oka i njegovom adaptacijom.
U glazbenom dijelu programa nastupit će kantautor J.R. August.
U Muzej se ulazi svaki puni sat (od 18:00 do 23:00)

Napomena: Obavezna je prethodna rezervacija gratis ulaznica na tel. 049 371 491 ili na mail: rezervacije-mkn@mhz.hr te podizanje ulaznica u Muzeju krapinskih neandertalaca u radno vrijeme muzeja (od 6. siječnja 2015.)

Muzej krapinskih neandertalaca – PROGRAM:

18:00 - 24:00 h
Park znanosti / PREDSTAVLJANJE
U Muzeju krapinskih neandertalaca će biti predstavljen originalan autorski projekt Luke Vevereca „Park znanosti“ kojemu je cilj približiti znanost svim dobnim skupinama kroz interaktivne edukativne eksponate koji na zanimljiv način pokazuju i dokazuju zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije. Posjetitelji će imati priliku ćuti šapat na udaljenosti od 30 metara, doživjeti optičku iluziju i odsvirati "Odu radosti" u hodu.
18:00 - 24:00 h
J.R. August / GLAZBENI PROGRAM
Od objavljivanja skladbe „Man With The Magnificent Mind“ 2012. godine, talentirani skladatelj, pijanist i pjevač J. R. August objavio je još tri izvrsna singla kvadrologije "Change of Seasons", a u Muzeju krapinskih neandertalaca predstavit će i svoje najnovije uratke s albuma koji izlazi ove godine.

Dvor Veliki Tabor

Posjetitelji Dvora Veliki Tabor u Noći muzeja 2015. godine mogu se priključiti kostimiranom stručnom vodstvu kroz izložbe u Dvoru Veliki Tabor kao i razgledati izložbu djela Stephana Lupina .

Dvor Veliki Tabor – PROGRAM:

18:00 - 24:00 h
Otvorenje izložbe Stephana Lupina - Lupinizam / IZLOŽBA
20:00 - 21:00 h
Kostimirano stručno vodstvo / STRUČNO VODSTVO
Kostimirano stručno vodstvo kroz Izložbeni postav u Dvoru Veliki Tabor - Veliki Tabor u svjetlu otkrića, Tajanstvena gotika, Veliki Tabor i kapela sv. Ivana, Legenda o Veroniki Desinićkoj - riječju i slikom

Galerija Antuna Augustinčića

T u Noći muzeja – likovno-filmska društvena večer

Galerija Antuna Augustinčića – PROGRAM:

18:00 - 19:00 h
T / IZLOŽBA
Trbuljak, Goran - otvorenje izložbe
19:00 - 20:00 h
T / PROJEKCIJA
Trbuljak, Goran - animirani filmovi
20:00 - 22:00 h
T / DRUŽENJE
Tematsko druženje - otkrivanje postojećeg

Muzej „Staro selo“ Kumrovec

U Muzeju “Staro selo” Kumrovec program Noći muzeja započet će u 18,00 sati u izložbeno-galerijskom prostoru gdje će naši najmlađi izvođači, mališani iz DV Jaglac, igrom sijena predstaviti svoja znanja o Nikoli Tesli. Što su naučili na nastavi fizike učenici osmih razreda OŠ Josipa Broza iz Kumrovca posjetitelji će moći saznati njihovim programom pod naslovom Nikola Tesla?!. Program će se nastaviti otvorenjem izložbe slika Slikari koji su voljeli Kumrovec, autorice Tatjane Brlek. Izložbom slika javnost će se upoznati sa slikama koje se nalaze u fundusu Muzeja “Staro selo” Kumrovec i sadržaj su likovne zbirke. Većina slika nastala je u Kumrovcu 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća na organiziranim likovnim kolonijama na kojima su sudjelovali eminentni likovni umjetnici ( Z:Ćular, J.Roca, I.Rabuzin, i mnogi drugi). Slike koje će biti izložene većinom prikazuju motive Kumrovca: panorame i poglede na dolinu rijeke Sutle, Izložbom će se prikazati i opus slika koje su bile poklonjene Muzeju “Staro selo” Kumrove, a potpisuju ih poznati hrvatski i inozemni slikari. Izložbom želimo prikazati fundus likovne zbirke Muzeja “Staro selo” Kumrovec, njen umjetnički i dokumentacijski značaj u razvoju Muzeja “Staro selo” Kumrvec, alii njen značaj za mjesto Kumrovec iz perspektive veza koje su nastale na relaciji umjetnici-Kumrovec. Samo otvorenje izložbe bit će popraćeno svjetlosnim momentima sa ciljem prisjećanja znanstvenog rada Nikole Tesle. Tijekom večeri posjetitelji će moći uživati u koncertu Mješovitog pjevačkog zbora iz Kumrovca.

Muzej "Staro selo" Kumrovec - PROGRAM:

18,00 sati - 23,00 h / U IGRI SVJETLOSTI - SLIKARI KOJI SU VOLJELI KUMROVEC / IZLOŽBA

Program Muzeja "Staro selo" Kumrovec započet će u izložbeno galerijskom prostoru u 18,00 sati nastupom naših mališana iz DV Jaglac iz Kumrovca. Svoja teorijska i praktična znanja o Nikoli Tesli predstavit će učenici osmog razreda OŠ Josipa Broza iz Kumrovca nakon čega će se otvoriti izložba slika pod nazivom "Slikari koji su voljeli Kumrovec", autorice Tatjane Brlek. Tijekom večeri posjetitelji će moći uživati u koncertu mješovitog pjevaćkog zbora iz Kumrovca.