Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Noć muzeja - Dvor Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 31.01.2014.

Program Noći muzeja 2014.

18:00 - 19:00 h
Stručno vodstvo - Legende i priče iz Velikog Tabora i okolice
Kostimirano stručno vodstvo Legende i priče iz Velikog Tabora i okolice donosi niz zanimljivih priča koje su se uspjele sačuvati do naših dana. Zašto se Veliki Tabor naziva i Vingrad? Postoji li tajni izlaz iz Taborgrada? Kako je Veronika Desinićka spasila Taborgrad uz pomoć stršljenova? Je li Herman Celjski prokleo Veroniku Desinićki i pretvorio je u zmiju? Gdje je uzidana Veronika Desinićka?

19:00 - 20:00 h
Koncert - Čarobni zvuci citre
U uvodnom dijelu, predstaviti ćemo citre, koje su bile krajem 19. i poč. 20. stoljeća jedno od najpopularnijih kućnih glazbala ne samo u Zagrebu već i u Hrvatskom zagorju te u okolici Velikog Tabora. U fundusu Dvora Veliki Tabor čuvamo 2 primjerka citri te nekoliko starih izdanja Priručnika za učenje sviranja na citrama te tiskana notna izdanja sa skladbama za citru. Koncert Čarobni zvuci citre izvest će diplomirana citrarka Irena Zdolšek iz Slovenije.

20:30 - 21:30 h
Predavanje - Osvajanje Turske
Miroslav Razum, diplomirani arheolog koji u Istambulu, u Turskoj radi na doktoratu iz prapovijesne arheologije kroz mnoštvo fotografija i zanimljivosti iznijet ća nam svoj doživljaj Turske, zemlje smještena na dva kontinenta- između Europe na zapadu, središnje Azije na istoku , Rusije na sjeveru i Bliskog istoka na jugu . Po svom položaju Turska je zemlja velike strateške važnosti ali i velikih suprotnosti