Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije

[Muzej krapinskih neandertalaca] 04.05.2017.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije je 4. svibnja 2017. u Muzeju krapinskih neandertalaca predstavila knjigu „Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije“. Autori ove prve pregledne knjige o noćnim leptirima na hrvatskome jeziku su Toni Koren i Stanislav Gomboca. Promociju ovog vrijednog djela vodila je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove, a riječi dobrodošlice je prisutnima uputio i Jurica Sabol, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, istaknuvši važnost samoga djela, ali i suradnje Muzeja i Javne ustanove koja brine o Nalazištu Hušnjakovu, prvom paleontološkom spomeniku prirode u RH.
Autor knjige Toni Koren na zanimljiv je način predstavio ovo djelo koje je rezultat vrijednog istraživačkog projekta koji je trajao od 2014. do 2016. godine i tijekom kojega je zabilježeno 1018 vrsta noćnih leptira u Krapinsko – zagorskoj županiji. Kratki osvrt na knjigu dala je recenzentica Dinka Matošević te predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Ivan Martinić. Prisutnima se obratila i zamjenica župana Jasna Petek koja je također istaknula vrijednost ovoga djela koje na jednostavan i pristupačan način približava svijet noćnih leptira te na taj način podiže svijest o očuvanju prirode. Uz zanimljive govornike, pozitivnoj atmosferi u ugodnom ambijentu Muzeja krapinskih neandertalaca doprinijele su i učiteljice krapinske škole koje čine ženski vokalni sastav Queentete.
Knjiga u kojoj je prikazano sto jedna vrsta noćnih leptira (10% faune noćnih leptira Krapinsko-zagorske županije), korisne i štetne vrste oko naših domova i vrtova te neke zanimljive i rijetke vrste bitne za istraživano područje, moći će se kupiti u Muzeju krapinskih neandertalaca.