Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

OPHODI ZELENOG JURE - Muzej "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 15.04.2023.

Blagdan Sv. Jurja – zaštitnik Hrvatskog zagorja slavi se kao pastirski blagdan te obilježava pravi početak proljeća, a često i kao početak gospodarske godine. Mnogi običaji, proricanja i vjerovanja povezana su uz taj blagdan, no ono po čemu je Jurjevo i danas prepoznatljivo, ophodi su Zelenog Jure i jurjaša kroz sela, te pjevanje jurjevskih pjesama, paljenje jurjevskog krijesa, i pripremanje pastirskog jela cvrtja.

Činjenica da Jurjevski običaji SZ Hrvatske imaju svojstvo kulturnog dobra te se nalaze na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ima veliko značenje za žitelje Krapinsko zagorske županije i mnogobrojne KUD-ove koji njeguju ovu tradiciju rekonstruiranjem običaja ophoda u svojim sredinama te približavaju nematerijalnu baštinu i folklorno nasljeđe novim naraštajima.

Pozivamo Vas u Muzej „Staro selo“ Kumrovec u subotu 15. travnja 2023.g. na tradicionalnu manifestaciju "Ophodi Zelenog Jure".Program:

10:00 -18:00 sati Prezentacije tradicijskih obrta uz stalne postave Muzeja „Staro selo“

15:00 sati Radionica izrade jurjevskih vijenaca – voditeljice radionice su članice Kulturno –umjetničke udruge „Magda i Luiza“ iz Mađareva

16:00 sati otvorenje izložbe „Križevi krajputaši i kapelice poklonci Kumrovca i okolice“, autorice Tatjane Brlek

16:30 sati Prikaz jurjevskih običaja

- Ophodi Jure zelenog u izvedbi Etno udruge Zipka

- Prikaz jurjevskih običaja u izvedbi KUD-a „Braća Radić“ Visoko i Dramske družine Ozana

17:15 sati – tradicionalni jurjevski krijes uz jurjevske pjesme i ples