Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Održan Čarobni svijet lutaka u Velikom Taboru

[Dvor Veliki Tabor] 28.05.2023. - 04.06.2023.

Tijekom dviju nedjelja, 28. svibnja i 4. lipnja 2023., u Dvoru Veliki Tabor održano je događanje Čarobni svijet lutaka u Velikom Taboru. Više od tristo trideset posjetitelja obje je nedjelje popratilo četiri lutkarske predstave te se aktivno uključilo u tri edukativno-umjetničke radionice.
Na početku događanja u ime organizatora okupljenim se je posjetiteljima obratila voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman, te je predstavila program koji je osmislila i priredila zajedno s Krunom Tarle, kazališnom i likovnom umjetnicom multimedije.
U programu je s dvije zanimljive predstave nastupila umjetnička organizacija KRUNA TARLE-art iz Zagreba. U veseloj lutkarskoj predstavi Krava na ormaru izvrsne su nastupe ostvarili Magda Henok, Tomislav Rožić i Patrik Gregurec. Iako se navedena predstava svojom odgojnom porukom prvenstveno obraća djeci, zahvaljujući humoru kojim obiluje privukla je pažnju i odraslih te je uspjela razveseliti i nasmijati sve posjetitelje. U multimedijskoj interaktivnoj predstavi Zagorje – zelena kolijevka nastaloj u sklopu projekta Tvrđave govore, uz gore spomenute glumila je i Ivana Škrlec. Navedeni projekt posvećen je njegovanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja, kajkavskog narječja, glazbe, legendi i običaja te muzejskih artefakata kao što su tradicijske igračke i slično. Scenarij i režiju potpisuje Kruna Tarle koja je osmislila ovu predstavu inspirirana upravo Velikom Taborom.
Dvije lutkarske predstave (Zmajevo blago i Legenda o Veroniki Desinićkoj) izvela je lutkarska družina Ioculatori koja od 2006. godine djeluje unutar Muzeja Hrvatskog zagorja a u njoj su glumili Andrea Brlobuš, Siniša Žnidarec, Nives Ćurković te Tomislav Drempetić Hrčić zajedno s Lovrom Brlobušem.
Izvedene su i tri radionice izrade lutaka i maski u tehnici modeliranja gipsanim zavojima, a vodile su ih Kruna Tarle, Goranka Moćnik Puceković, Magda Henok te Ivana Škrlec. Na radionicama Tajni život dvoraca i Mali šumski stvorovi djeca su pokazala svoju kreativnost izrađujući štapne lutke te lutke-prstiće nadahnute likovima iz legendi. Za odrasle je bila organizirana radionica Sva lica Veronike Desinićke na kojoj su postupkom uzimanja gipsanog odljeva lica izrađivali maske. Nadahnuće se pronašli u izložbi Veronikin rubac autorice Krune Tarle, na kojoj su bile izložene maske izrađene od gipsa i gaze.
Ovo je događanje sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Njime je promoviran Veliki Tabor te nematerijalna kulturna baština Hrvatskog zagorja.