Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Ophodi Jure zelenog održani u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 01.05.2019.

U srijedu, 01.05.2019. na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija "Ophodi Jure Zelenog". Spomendan Sv. Jurja slavi se kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća i gospodarske godine.
Samom programu Ophoda Zelenog Jure prethodilo je i predstavljanje izložbe i kataloga pod nazivom Ne zaboravimo čestitati- Zbirka razglednica i čestitki, autorice Anite Paun-Gadža, više kustosice etnologinje Muzeja "Staro selo" Kumrovec. S nekoliko prigodnih riječi prisutnima su se obratili ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, voditeljica Muzeja "Star selo" Kumrovec Tatjana Brlek, v.d. voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture Mladen Kuhar, a potom je svima prisutnima izložbu i istoimeni katalog predstavila i sama autorica.
U nastavku programa prikazani su običaji vezani uz štovanje Svetoga Jurja. U narodnoj je tradiciji sv. Juraj zaštitnik ratara, pastira, stoke, zemlje, usjeva i zelenila. Zelenilo je boja raslinja i simbolizira nadu, pobjedu proljeća nad zimom, pobjedu života nad smrću.
Običaj ophoda jurjaša ima veliko značenje za žitelje Hrvatskog zagorja, a razlog leži u činjenici da je Sv. Juraj zaštitnik našega kraja. Jurjevski običaji na području SZ Hrvatske imaju svojstvo kulturnog dobra i nalaze se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a ove godine ophodi su se obilježili uz obilježavanje 50 godina upisivanja Muzeja "Staro selo" Kumrovec u Registar spomenika kulture 1. Kategorije.
Jurjaši su ophodili Muzej "Staro selo" Kumrovec, darivali domaćine zelenim grančicama, a zauzvrat su dobili darove: jaja, slaninu, domaće kobasice i vino! Ove godine uz tradicionalne ophode jurjaša u izvedbi Etno udruge Zipka pod nazivom Jura zeleni, u programu su se predstavili i jurjevski običaji kroz scenski prikaz pod nazivom Zeleni Jura v zagorkom kraju u izvedbi Ansambla Zabok.
Prema tradiciji program je završio paljenjem jurjevskog krijesa uz pjesme i ples, a potom i degustacijom tradicijskog jela cvrtja.