Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Ophodi Jure zelenog u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"]

U subotu 25. travnja 2015.g. na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec održana je 11. po redu tradicionalna manifestacija Ophodi Jure zelenog. Autorica ovogodišnjeg programa bila je Tihana Kušenić, voditeljica Centra za tradicijske obrte, znanja i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Tijekom trajanja programa posjetitelji Muzeja „Staro selo“ Kumrovec mogli su vidjeti prikaze tradicijskih obrta te se upoznati sa bogatom paletom suvenira koji nastaju inspirirani baštinom Hrvatskog zagorja. Autorica programa istaknula je važnost očuvanja lokalnih običaja sutlanske doline obzirom da jurjevski običaji SZ Hrvatske imaju svojstvo kulturnog dobra te se nalaze na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Kako Muzej u svoj rad integrira suradnju sa odgojno obrazovnim institucijama, društvima i udrugama sa područja Krapinsko –zagorske županije, program je najavio KUD Lovro Ježek iz Marije Bistrice. Ljubav i želju za očuvanjem kulturnog identiteta predočili su nam najmlađi sudionici programa DV Jaglac iz Kumrovca. Učenice 6. razreda OŠ Josipa Broza iz Kumrovca Jana Ulama i Marina Storjak publici su recitalima predstavile svoje misli o proljeću. Jurjevskim običajima i pjesmama predstavili su se i mladi članovi KUD-a Đuro orlić iz Zagorskih Sela.
Etno udruga Zipka njeguje tradiciju sutlanske doline te je rekonstruiranjem pastirskog običaja ophoda jurjaša po selu, posjetiteljima Muzeja „Staro selo“ Kumrovec predstavila nematerijalnu baštinu i folklorno nasljeđe našega kraja. Zelenilom su okitili stare zagorske hiže i dvorišta kako bi „ukućani“ i blago bili zdravi. Naime vjerovalo se da zelenilo koje prolista oko Jurjeva ima najveću moć - sve je mlado i zdravo, a ta snaga i zdravlje prenijet će se i na ljude, stoku, usjeve.

Centralno događanje bilo je otvorenje gostujuće izložbe Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja U stabru ti ljiti zmaje, u granam ti soko sivi – „Tragom pretkršćanskih elemenata u tradicijskoj kulturi dubrovačke okolice“ autora Ivice Kipre i autorice likovnog postava Ivone Michl. Gostovanje izložbe rezultat je uspostave međumuzejske razmijene između ove dvije institucije, kojoj je potporu dalo i Ministarstvo kulture, a ima za cilj ojačati suradnju, te međusobnu izmjenu stručnih znanja iskustava. Namjera je, također, u budućnosti bolje povezati dvije prelijepe hrvatske regija i upoznati širu publiku sa njihovim specifičnostima. U sklopu istog projekta, Muzeji Hrvatskog zagorja u srpnju ove godine gostovati će u Etnografskom muzeju u Dubrovniku s izložbomTradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja, autorice muzejske savjetnice Branke Špem Lovrić i rezultatima projekta Dodirnimo i upoznajmo tradicijsku zagorsku hižu, autorice više kustosice Tatjane Brlek.
S nekoliko prigodnih riječi ispred galerijsko –izložbenog salona prisutnima su se obratili ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja gđa Vlasta Krklec, v.d. voditeljica UJ „Staro selo“ Kumrovec Tatjana Brlek i načelnik Općine Kumrovec Dragutin Ulama. Izložbu je otvorio zamjenik župana za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.
Po otvorenju izložbe uz Aleju Zdenac radosti zapaljen je jurjevski krijes gdje su se uz jurjevske pjesme i plesove pridružili i posjetitelji ove hvalevrijedne manifestacije. Posjetitelji su imali priliku upoznati se sa pastirskim igračkama Etno udruge Kolovrat te kušati pastirsko jelo cvrtje.