Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Ophodi Jure zelenog u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 21.04.2018.

U subotu, 21.04. na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija koautorica Tatjane Brlek i Tihane Kušenić Ophodi Jure Zelenog. Spomendan sv. Jurja slavi se kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća i gospodarske godine. U narodnoj je tradiciji sv. Juraj zaštitnik ratara, pastira, stoke, zemlje, usjeva i zelenila. Zelenilo je boja raslinja i simbolizira nadu, pobjedu proljeća nad zimom, pobjedu života nad smrću. Na taj dan kitile su se hiže, štale, stoka i dvorišni prilazi jer su ljudi vjerovali da će time otjerati demone. Ophod mladeži po selima najvažniji je dio jurjevskih običaja.
Jura Zeleni i njegova pratnja ophodili su tako Muzej "Staro selo" Kumrovec, darivali domaćine zelenim grančicama, a zauzvrat su dobili darove: jaja, slaninu, domaće kobasice i vino! Ove godine uz ophode jurjaša iz Etno udruge Zipka u programu su se predstavili i jurjevski običaji šenkovečkog kraja u izvedbi Udruge Ivana Perkovca i KUD-a Mihovila Krušlina iz Šenkovca te običaji iz okolice Marija Bistrice u izvedbi KUD-a "Lovro ježek".
U sklopu programa otvorena je i izložba autorice Tihane Kušenić pod nazivom Nema gazde bez duboke brazde koja je posvećena tradicijskoj obradi zemlje u Hrvatskom zagorju u 19. i 20. stoljeću te prikazuje predmete iz Zbirke oruđa i alata Muzeja "Staro selo" Kumrovec. Uz otvorenje izložbe prikazano je i tradicijsko oranje jednobrazdnim plugom i dvoprežnom konjskom zapregom u izvedbi Tomislava Fiketa i Jospipa Ilića.
S nekoliko prigodnih riječi prisutnima su se obratili ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, v.d. voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt
Prema tradiciji program je završio paljenjem jurjevskog krijesa uz pjesme i ples, a potom i degustacijom tradicijskog jela cvrtja.