Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Ophodi Jure zelenog

[Muzej "Staro selo"] 26.04.2014.

Ophode Jure zelenog održat ćemo 26. travnja u subotu s početkom u 18,00 sati u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

PROGRAM:
- 17,00 sati
Promocija kataloga NEODOLJIVA HRVATSKA, autorice Sunčane Matić, Niža kumrovečka pučka škola
- 18.00 sati
Prikaz tradicijskih jurjevskih običaja Hrvatskog zagorja u izvođenju Etno udruge Zipka iz Kumrovca, KUD-a Lovro Ježek iz Marije Bistrice, KUD-a Đuro Orlić iz Zagorskih Sela, Tamburaška sekcija KUD-a Erdӧdy iz Kačkovca

DOBRO NAM DOŠLI!

***
Uz Jurjevo poznati su mnogi običaji, proricanja, vjerovanja, koja se najčešće dotiču vremenskih prilika o kojima je ovisila sjetva proljetnih usjeva, a neprijeporno s tim u svezi je bila i žetva. Pučki su meteorolozi, naime, već uočili važnost padalina u mjesecu travnju za sve usjeve, kako bi kasnija žetva bila što bolja, odnosno godina rodna.
Najvidnije mjesto je nekad među jurjevskim običajima imao ophod mladeži po selima. Skupine dječaka i mladića (od dva do četiri u selima sutlanske doline) obilazile su selom. Dječaci su obično ophodili selom u podnevnim satima, dok su odrasli ophode organizirali u večernjim satima. U toj skupini jedan od njih predstavlja zelenog Jurja, mladića ovijenog u zelenilo. Bio je to oplet u obliku stožastog koša, isprepleten zelenilom (bukovim ili vrbovim zelenim granama). U ruci zeleni Juraj i njegova pratnja držali su zelene grančice kojima su darivali ukućane.

Ophodnici jurjaši dolaze u dvorište ili pod prozor hiže gdje otpjevaju neku od jurjevskih pjesama o dolasku Jurja i proljeća, o jurjevskom krijesu. Zeleni Juraj najčešće šuti ili malo poplesuje s drvenim mačem u ruci. Sve je bilo u znaku buđenja proljeća. Zelenilom se kitilo blago, seoski bunari, plotovi - da bi ukućani i blago bili zdravi. Naime vjerovalo se da zelenilo koje prolista oko Jurjeva ima najveću moć (sve je tek probujalo, sve je mlado i zdravo, a ta snaga i zdravlje prenijet će se i na ljude, stoku, usjeve).

Pastiri su plesali jurjevske pjesme i dan uoči Jurjeva palili krjesove preko kojih su skakali i oni i blago, kako bi se zaštitili od uroka i bolesti tijekom godine. Jurjevska vatra, krijes je, vjerovalo se, dobar i za polje, jer dokle dopire plamen i dim krijesa proteže se i njegovo magično djelovanje u smislu očuvanja ljetine od svih štetočina i nepogoda.

Danas se ophodi Jure zelenog oslanjaju na tradiciju, u smislu početka proljeća, gospodarske - poljoprivredne godine, ali jednako tako poprimaju i drugo značenje, simbolički označavaju početak turističke sezone u Hrvatskom zagorju, postaju dio turističke atrakcije našeg kraja.

Pridružite nam se u ophodima jurjaša, jurjevskim pjesmama i plesovima, pastirskim igrama, sudjelujte pri paljenju jurjevskog krijesa na kraju sela, oslobodite se uroka i zlih sila preskakivanjem preko vatre i otkrijte tradicijsko pastirsko jelo cvrtje.

Info: tel. 049/225 831, 830, e-mail: mss@mhz.hr