Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Oznaka europske baštine krapinskog muzeja predstavljena u Španjolskoj

[Muzej krapinskih neandertalaca] 01.02.2017. - 05.02.2017.

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od 18 članica međunarodne mreže „Ice Age Europe“ koja je uspostavljena s ciljem povezivanja značajnih pretpovijesnih lokaliteta u Europi. U cilju promocije zajedničke europske baštine projekt „Ice Age Europe“ planira se razviti u europski brand, orijentiran na zanimljivu priču o ledenodobnim ljudima u Europi, te pleistocensku kulturnu baštinu.

Prošli je tjedan održan radni sastanak grupe u španjolskom gradu Burgosu na kojem je sudjelovalo 26 sudionika iz šest zemalja. Domaćin je bio Centar za znanstvena i laboratorijska istraživanja ljudske evolucije (CENIEH) u kojem se provode najznačajnija svjetska istraživanja osteoloških zbirki. U sklopu stručnog programa posjećen je Muzej ljudske evolucije, poznato nalazište Atapuerca i Centar za eksperimentalnu arheologiju (CAREX).

Muzej krapinskih neandertalaca predstavila je mr.sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica s predavanjem „European Heritage Label“, istaknuvši dobivanje tog značajnog priznanja prošle godine u Bruxellesu, što je izuzetno doprinijelo i aktivno sudjelovanje u ovoj međunarodnoj stručnoj mreži sličnih muzeja i nalazišta, te ostalih stručnih institucija.
U daljnjim planovima je organizacija zajedničke putujuće izložbe „Ice Age Europe Now“ koje je planirana ove godine i u Krapini, te definiranje klastera neandertalskih nalazišta i nominacija za Svjetsku baštinu pri UNESCO.