Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Počeli radovi na konstrukcijskoj obnovi dvorca Oršić u Gornjoj Stubici

[Muzej seljačkih buna] 01.03.2023. - 30.06.2023.

Započela je konstrukcijska obnova dvorca Oršić u Gornjoj Stubici u kojem je smješten Muzej seljačkih buna, a koji je pretrpio oštećenja u vrijeme zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. godine. Projekt su Muzeji Hrvatskog zagorja prijavili na Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u okviru Programa provedbe mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu. Projekt se financira iz Fonda solidarnosti EU, a ukupna vrijednost projekta je 723.535,00 € (5.451.474,46 HRK).

U prvoj polovici 2023. godine tvrtka Intrados Projekt d.o.o. završila je elaborat za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene od potresa, u ožujku 2023. godine sklopljen je ugovor za izvođenje radova obnove s tvrtkom Vodolim iz Donje Stubice. Radovi se odnose na konstrukcijsku sanacijsku dvorca, a u sklopu projekta opremit će se i urediti nova muzejska čuvaonica (depo) za pohranu muzejskih predmeta. Radovi se provode se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Krapini. Pripreme za obnovu započele su preseljenjem fundusa Muzeja iz depoa u privremenu čuvaonicu, a u akciji su sudjelovali muzejski djelatnici i vanjski izvođači.

Radovi će biti završeni do 30. lipnja 2023. godine. Konstrukcijska obnova omogućit će bolju zaštitu dvorca Oršić u Gornjoj Stubici od daljnjih elementarnih nepogoda te izgradnju jedne od najmodernijih muzejskih čuvaona koja će osigurati adekvatan smještaj građe sukladno muzejskim propisima. Dok traje obnova dvorca, Muzej nastavlja s radom te organizacijom različitih kulturnih i umjetničkih događanja koje možete pratiti na mrežnoj stranici Muzeja i društvenim mrežama. Zbog radova je dio stalnog postava premješten i prilagođen prostoru, a sve posjetitelje pozivamo da se prilikom posjeta pridržavaju preporučenih sigurnosnih mjera.