Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Poetsko-glazbena večer u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 24.02.2018.

Uz pjesme Marije Lamot, baš kao i njezinih pjesničkih kolega, Darije Žilić i Ivana Hercega, ljubitelji poezije moći će „uranjati“ u zimskome, romantičnome okruženju Dvora Veliki Tabor, u subotu, 24. veljače 2018. od 17 sati.

Poznati su pjesnici pozvali na večer poezije posebnu gošću, Ninu Romić, „heroinu nove hrvatske kantautorske scene“, koja svoje pjesme sklada i izvodi uz pratnju akustične gitare.

Bit će ovo rijetka prilika da prepustiti se djelovanju pjesničkih slika i glazbenih interpretacija navedenih umjetnika.

MARIJA LAMOT - rođena 22. 12. 1959. u Krapini, gdje je završila osnovno i gimnazijsko obrazovanje, a filozofiju i sociologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je kao profesor u Gimnaziji u Krapini. Za časopis Hrvatsko Zagorje piše prikaze poezije recentnih pjesnika. Zainteresirana za bioetičke probleme, objavljuje stručne članke u časopisu „Metodički ogledi“, suautorica je udžbenika Etika za 1. razred gimnazije. Objavila je 7 zbirki poezije. Pjesme objavljuje u virtualnom časopisu Knjigomat.DARIJA ŽILIĆ - rođena 1972. u Zagrebu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest/komparativna književnost). Piše poeziju, kritiku i esejistiku, dugogodišnja voditeljica programa „Mama čita“ u Multimedijalnom institutu u Zagrebu. Objavljivala eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima, te brojne intervjue. Stalna je suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija. Prijevodi suvremene američke, slovenske, turske, britanske i arapske poezije objavljeni su joj na Trećem programu Hrvatskog radija, te u časopisima Tema, Književna republika i Riječi.

Njezine pjesme prevođene su na talijanski, slovenski, slovački i engleski jezik. Objavila 11 knjiga.

Dobitnica je nagrada Julije Benešić za književnu kritiku i nagrada Kiklop za pjesničku zbirku godine 2011.IVAN HERCEG - pjesnik, prozaik i urednik, rođen je 1970. u Krapini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je hrvatski jezik i književnost i južnoslavenske filologije. Živi u Zagrebu i radi kao redaktor u Jutarnjem listu. Izvršni je urednik u časopisu Poezija, urednik u Biblioteci Poezije i suorganizator festivala Stih u regiji (SUR). Uvršten je u preglede, panorame i antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva.

Pjesme su mu prevođene na poljski, mađarski, makedonski, slovenski, bugarski, rumunjski, španjolski, kineski i engleski jezik. Objavio 13 zbirki poezije.NINA ROMIĆ - kantautorica iz Zagreba, svoje pjesme sklada i izvodi uz pratnju akustične gitare. Prvi EP snimila je 2006. u suradnji s dubrovačkom grupom Izae. 2007. započinje suradnju i s Dunjom Knebl, a 2008. je snimljen zajednički album “Dođe Božić, oj koledo”.Također, česti je gost i počasni član ethno-doom grupe [S.o.M.].

Autorska glazba koju izvodi može se okarakterizirati kao melankolična i psihodelična akustika, s primjesama folka u kontekstu minimalističnog skladanja i izvođenja a-capella napjeva uz pratnju instrumenta, na način na koji su radili „naši stari“ - iskreno, bez pretenzija i iz srca. 2010. joj izlazi album prvijenac nazvan "Daljine" (Aquarius Records), koji je od strane kritike izvrsno ocijenjen i uvršten u top5 najboljih albuma 2010. godine. Dvije godine kasnije izlazi drugi album „Ptice“, kojim nastavlja skupljati hvalospjeve i vrlo povoljne kritike. 2014. joj izlazi i treći album, "Stablo".