Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Povezivanje profesionalnih baštinskih organizacija u Globalni baštinski forum

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 19.09.2013. - 21.09.2013.

Za vrijeme održavanja međunarodne smotre nagrađenih muzejskih i baštinskih projekata Najbolji u baštini u Dubrovniku, od 19. do 21. rujna 2013. predstavnici vladinih i nevladinih organizacija u području muzejske djelatnosti i baštine održali su zajednički sastanak s ciljem usklađivanja aktivnosti kako bi jedinstvenim nastupom što bolje zastupali javne interese kojima pripada i kultura. Naglašeno je kako kultura sastavni dio osnovnih ljudska prava jer ljudima omogućava stjecanje novih znanja i kompetencija, a uvid u kulturološka dostignuća nužno poboljšavaju njihov život. To potvrđuju i istraživanja koja pokazuju kako je upravo kultura važna razlikovna kategorija između zemalja koje brinu o dobrobiti svojih žitelja i onih koje te potrebe ne zadovoljavaju na način kako bi to trebalo.
Dolazak predsjednice Izvršnog odbora UNESCO-a, Alissandre Cummins, najbolje svjedoči da su ta pitanja itekako važna na globalnoj razini. Na Globalnom baštinskom forumu, kojemu je domaćin bio dr. sc. Tomislav Šola, okupili su se predstavnici najvažniji svjetskih strukovnih mreža. Ispred organizacije Europa Nostra bili su prisutni generalna tajnica Sneška Quaedvlieg-Mihailović na čiju incijativu se Forum i okupio, zatim izvršni direktor Dennis de Kregorlay te potpredsjednik John Sell. Skupu je prisustvovala i Hanna Pennock, direktorica svjetske muzejske organizacije ICOM-a, kao i njezin kolega iz ICOMOS-a Bernd Paulowitz. U diskusiji je sudjelovala i Goranka Horjan, kao predsjednica Europskog muzejskog foruma koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe kojeg je zastupala potpredsjednica Parlamentarne skupštine Vesna Marjanović. Moderator skupa bio je zatim Simon Molesworth iz Izvršnog odbora INTO, a od ostalih sudionika spominjemo Lilian Grootswager i Leenu Seim iz Future Religious Heritage.
Time se projekt Najbolji u baštini još jednom potvrdio kao mjesto na kome se raspravlja o najvažnijim temama u području baštine. Također je ostvareno i partnerstvo u sklopu EU projekta Ecultvalue koji će jedan od slijedećih Dana dijaloga ponovno održati u Dubrovniku 2014. g. naglasila je partnerica u projektu Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja. Svi sudionici iznimno su zadovoljni organizacijom susreta koji je povezao baštinske ustanove i predstavnike iz ICT sektora. Kulturna baština u Europi prolazi kroz velike promjene u sagledavanju njezine uloge u načinu života građana. Sve više u fokus interesa dolazi njezina uloga u razvoju novih radnih mjesta, inovativnih modela edukacije te promicanja međugeneracijskog i interkulturalnog dijaloga. Upravo je zbog tih razloga u protekle dvije godine Europska komisija je uložila 100 milijuna eura godišnje u nove tehnologije s digitalnim sadržajem i kulturnu baštinu. Projekt eCultValue će podržavati i poticati korištenje novih tehnologija koje imaju potencijal revolucionirati nove načine za pristup kulturnoj baštini i iskustva koja se nude iz kulturnih resursa u stvarnom i virtualnom okruženju ili mješavini oba, istaknula je Goranka Horjan na Danu dijaloga.