Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Predstavljanje projekta Craftattract u Turskoj

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 23.07.2015. - 26.07.2015.

Jedan od najuspješnijih projekata prekogranične suradnje na području Krapinsko-zagorske županije koji je dobio potpore iz EU fondova predstavljen je u Turskoj u muzeju Baksi iz Bayburta koji je dobitnik nagrade Vijeća Europe 2014 godine.

Projekt su predstavile njegova autorica Goranka Horjan, muzejska savjetnica i Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.

Predstavljanje muzejskih projekata koji imaju ekonomski učinak na regionalni razvoj bila je glavna tema radionice održane od 23. do 26. srpnja 2015. u Bayburtu. a brojni sudionici ovoga skupa istaknuli su kako je kvaliteta projekta važnija od kvantitete.

Predstavljajući projekt iz Hrvatske, muzejska savjetnica Goranka Horjan nastojala je na primjerima pokazati ekonomski učinak CRAFTATTRACT-a u kojem su početno sudjelovali hrvatski i slovenski muzealci. Osim što je u okviru projekta osnovan prvi centar nematerijalne baštine u Hrvatskoj, slijedili su i drugi pozitivni utjecaji kao što je razvoj mikro - lokacija.

„Mnoge zemlje žele postići uravnotežen odnos između turističkog i kulturnog sektora, te zaustaviti odlazak stanovništva iz manjih ruralnih zajednica“ kaže Horjan „i upravo ciljevi koje zagovara ovaj projekt daje mjerljive rezultate te je pogodan za stvaranje novih poslovnih odnosa između različitih dionika u području kulturnog turizma“.

„Ovaj projekt je važan u očuvanju nematerijalnu baštine u području“ istaknula je ravnateljica MHZ-a Vlasta Krklec, „a prezentacija projekta potaknula je i ideje za razmjenu programa za što je interes pokazao i vlasnik fundacije Baksi dr.sc. Husamettin Kocan".