Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića

[Muzej seljačkih buna] 09.02.2023. - 31.05.2023.

U Muzeju seljačkih buna prošli je tjedan otvorena izložba Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića. u spomen na slikara i na događaj u kojem su 1573. hrvatski i slovenski seljaci digli glas tražeći za sebe osnovna ljudska prava. Zorislav Drempetića Hrčić svojim je slikama odao počast poraženim puntarima. No, Drempetić nije doprinos očuvanju sjećanja na Bunu dao samo svojim slikama, on je i najveći dio svog profesionalnog života posvetio Muzeju u kojem je postavljena njegova izložba.
Izložba je ostvarena u suradnji sa slikarevom udovicom, Marijom Drempetić Hrčić, kojoj najiskrenije zahvaljujemo, kao i sinovima Tomici i Nikoli. Zahvaljujemo na posudbi slika i Ljerki Pušćenik i Marku Hrbiću. Nadahnutim govorom uspomene na Drempetića je na otvorenju s prisutnima podijelila Vlasta Horvatić Gmaz. Izložbu je otvorila izaslanica ministrice kulture, Anuška Deranja Crnokić.
Pozivamo vas da izložbu razgledate do kraja svibnja u radnom vremenu Muzeja, jer kao što je na otvorenju naglasio dr. sc. Davorim Vujčić: Zorislava nisu zanimale krvave, odrubljene glave, osakaćeni udovi ili prikazi ranjenika i smrti. Niti na jednoj slici na ovoj izložbi prizora iz seljačke bune nema ni kapljice krvi! On jednostavno nije bio čovjek ni slikar koji se usredotočuje na takve stvari. Blage naravi, bez sarkazma, gnjeva ili gorčine, bio je pacifist i schöngeist, idealist, nostalgičar i romantičar. Njegov svijet bio je zagorski pejsaž koji ga je nadahnjivao i ispunjavao umjetničkom i ljudskom, duhovnom i životnom harmonijom.