Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Srednjovjekovne svečanosti u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 16.09.2017. - 23.09.2017.

Najavljeno lijepo vrijeme zasigurno će ove subote, 23. rujna 2017. na adresu Košnićki Hum br.1 ponovno dovesti brojne ljubitelje srednjovjekovlja jer na redu je drugi (i posljednji) dan Srednjovjekovnih svečanosti 2017. u Dvoru Veliki Tabor. Organiziraju ga Muzeji Hrvatskoga zagorja i djelatnici DVT-a.
Ovoga puta Vitezovima Taborgradskim pridružit će se i članovi Viteškoga reda svetog Nikole iz Varaždina. Prikazat će zabave u srednjemu vijeku, šaljivi igrokaz „Traži se vitez hrabar“, razne borbe i vještinu streličarenja.
Ponovno će Dvor pohoditi kralj i kraljica, plesat će djevojke iz zagrebačkog plesnog studija Divertimento iz Zagreba, te Plesna družba Veronike Desinićke iz Desinića, koje je za tu priliku uvježbala plesna pedagoginja Vlasta Rittig, dok će se za glazbenu kulisu pobrinuti polaznici pregradske Glazbene škole okupljeni u sastav Flautine, pod vodstvom profesorice Gorane Tomašić Šragalj i Celtic Fantasy band iz Zagreba.
Dašak ludosti donijet će žongleri iz Cirkuske udruge Razbibriga iz Samobora, a za djecu su pripremljene muzejske radionice na kojima će naučiti lukom i strijelom gađati u metu, te izrađivati kraljevske krune.
Ove subote, taborskom lutkarskom kazalištu IOCULATORI pridružit će se lutkarska skupina iz Sevnice pa će djeca moći pogledati neke sasvim nove predstave.
Izložbe „LedendExpo“ i „Povratak korijenima s Barbarom Desinićkom“, koje su svečano otvorene prošle subote, moći će se detaljno razgledati i ove, a izvođačima programa u kreiranju kulise srednjovjekovlja i oživljavanju povijesnih prizora pomoći će barutar Josip Jesih, golubar Željko Antonić, kovač Božidar Kopun i izrađivač tradicionalnih drvenih glazbala, Zvonimir Majdak. Oko Tabora moći će se djeca i odrasli voziti u kočiji Borisa Antolića, kušati gulaš kojeg će kuhati Vitezovi Taborgradski, kupiti nakit Goge Špoljar, sireve OPG-a Kajba, te krpene lutke vitezova, dama i konja iz kućne radinosti Kiki ART.
Manifestaciju, na razne načine, podupiru Županija Krapinsko-zagorska, Općina Desinić, Vetropack Straža, BDF servisi, Croatia osiguranje, GH Inženjering, Kamgrad Objekti, PZ Desinić, Mini mljekara Veronika, Trgodes iz Desinića i gospodin Antolić, prijevozom.
Parkiralište je veliko i besplatno, a program počinje u 14 i završava oko 18 sati.