Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru

[Dvor Veliki Tabor] 06.09.2014. - 20.09.2014.

Posljednja treća subota Srednjovjekovnih svečanosti u Velikom Taboru bila je najposjećenija. Veliki broj posjetitelja, osobito obitelji s malom djecom uživalo je u programima koji su se odvijali u Velikom Taboru.Svima su najdojmljivije bile strašne borbe vitezova ali i žonglerske točke dvorskih luda.I veliki i mali sudjelovali su s veseljem u muzejskim radionicama: Postani princ/princeza - izradi svoju krunu, Upoznajmo tajanstvene stanovnike Velikog Tabora, Sagradimo Veliki Tabor zajedno, Gađanje lukom i strijelom .

Pored majstora bačvara, kožara i kovača posjetiteljima se predstavila i radionica za izradu i ukrašavanje kubura te način pripreme baruta. Osobita zanimljivost djeci su bili golubovi pismonoše koji su nekad osobito u vrijeme neprijateljske opsade ili nadiranja neprijatelja imali veliku važnost u prenošenju važnih informacija. Djeca su tako uz pomoć golubova pismonoša slala poruke - bez SMS ili e-mail-a.

Domaće kolače i zimnicu spravljenu po domaćim receptima prodavala su djeca 4. razreda Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića.


****

U subotu, 6. rujna u 13 sati u Velikom Taboru započele su Srednjovjekovne svečanosti .

Nakon počasnog pucanja Desinićkih kuburaša, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek otvorila je ovogodišnje Srednjovjekovne svečanosti.

Posjetitelji Velikog Tabora ove su subote pratili dolazaka njegovog kraljevskog visočanstva u Veliki Tabor gdje ga je dočekala dvorska svita s neizostavnim viteškim borbama ali i glazbenim programom. Pored ansambla Otium nastupila je Plesna družba Veronika Desinićka iz Desinića te Udruga grofovije Konjski iz Konjšćine.

Istaknut je i nastup Malih vitezova i princeza iz Dječjeg vrtića Tratinčica iz Desinića .

Pored starih zanata – kovača, kožara, bačvara, izrada srednjovjekovnog luka, posjetiteljima su se predstavili i majstori izrada i ukrašavanja kubura kao i vlasnik golubova – pismonoša koji je prezentirao slanje poruka uz pomoć golubova – bez sms ili interneta.

I veliki i mali mogli su se uključiti u slijedeće radionice:

* Oživimo Legendu o Veroniki Desinićkoj – obojimo likove iz Legende
* Postani mali princ /princeza – izradimo krune od papira
* Otkrijmo tajanstvene stanovnike Velikog Tabora
* Gađanje lukom i strijelom u metu
* Sagradimo Veliki Tabor zajedno

Srednjovjekovne svečanosti nastavljaju se 13. rujna i 20. rujna 2014.

Očekujemo Vas, povedite i svoje prijatelje.