Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Subota u Etno selu – „Obrtništvo Trgovišta Klanjec“

[Muzej "Staro selo"] 05.11.2016. - 28.02.2017.

5. studenog 2016. na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija Subota u etno selu osmišljena sa ciljem očuvanja, njegovanja i predstavljanja nematerijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja. Program manifestacije započeo je prijepodne prikazom tradicijskih obrta i vještina uz stalne postave Muzeja "Staro selo".
Dječja folklorna grupa KUD-a "Antun Mihanović" svojim nastupom obilježila je početak manifestacije. Program je potom započeo predstavljanjem radova nastalih tijekom ljetne radionice Male škole lončarstva i dodjelom potvrda polaznicima radionice.
Program su obogatili gostujući članovi Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „HAJDINA“ koji su prezentirali tradicijske vještine svoga kraja te izradu tradicijskog jela koščičjaka. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su i dugogodišnji suradnici Muzeja Etno-udruga "Zipka" izvedbom kumrovečkih napjeva.
Poseban dio programa odvijao se u Češljarskoj radionici gdje je jedan od posljednjih majstora češljara Antun Penezić prezentirao izradu češljeva, nakita i ukrasnih predmeta od kravljih rogova.
Centralni dio programa manifestacije posvećen je otvorenju izložbe „Obrtništvo Trgovišta Klanjec“ , kojom se prikazuju brojni klanječki obrti i obrtnici od kojih su mnogi opstali i danas u 21. stoljeću. Izložba je otvorena uz nastup Sekcije za dvorske plesove KUD-a "Antun Mihanović" iz Klanjca. Nazočnima su se obratile v.d. ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja gđa. Nadica Jagarčec te voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec. Sa nekoliko prigodnih riječi sve prisutne pozdravio je i načelnik općine Kumrovec g. Dragutin Ulama. Nekoliko riječi o samoj izložbi i njenom nastanku posjetiteljima je rekla autorica izložbe, etnologinja Tihana Kušenić, a potom je gradonačelnik grada Klanjca g. Zlatko Brlek svečano otvorio izložbu uz napomenu da trebamo poticati mlade na obrtnička zanimanja koja su u prošlosti uvijek bila cijenjena, a obrtnik je bio visoko cijenjeni pripadnih društvene zajednice.
Program Subote u etno selu završio je predstavljanjem nove mrežne stranice Muzeja "Staro selo" Kumrovec.